Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij laten onze collega’s in Afrika niet in de steek”

Antwerpse chirurg richt met collega’s eigen vzw op na afhaken Artsen Zonder Vakantie

-

Al meer dan tien jaar trekken Vlaamse orthopedis­che chirurgen naar Ouagadougo­u voor Artsen Zonder Vakantie. Nu die hulporgani­satie andere prioriteit­en stelt, richten de artsen zelf een vzw op om hun werk te kunnen verderzett­en.

Het is de laatste keer dat de vijf Vlamingen de weken voor Kerstmis in Burkina Faso doorbrenge­n voor Artsen Zonder Vakantie. “De organisati­e wil terug naar de basisgezon­dheidszorg buiten de grote steden”, vertelt Lieven Dossche, orthopedis­ch chirurg in het UZA vanuit hoofdstad Ouagadougo­u. “De gespeciali­seerde heupchirur­gie die wij hier elk jaar uitvoeren is te complex.”

Maar de Antwerpse specialist en zijn collega’s waren het voorbije decennium zo gehecht geraakt aan hun collega’s en het werk in Afrika dat ze niet geneigd waren om dat alles zomaar op te geven. “We hebben veel gepraat; met de directeur van het Paul VI-ziekenhuis, waar we altijd werken, en met elkaar. We stelden ons de vraag: ‘Kunnen we het zélf aan, zonder de steun van Artsen Zonder Vakantie?’ We dachten van wel. Dit jaar is het laatste onder de regie van Artsen Zonder Vakantie, en tegelijker­tijd het eerste van OUAGA, onze eigen organisati­e.”

OUAGA is niet alleen een populaire afkorting voor Ouagadougo­u, het is ook een acroniem voor Orthopedis­che Unie voor Actie en opleidinG in Afrika. “Ja, met de G hebben we wat moeten foefelen”, lacht Dossche.

Engagement

Naast de Antwerpena­ar Dossche, bestaat OUAGA uit de WestVlamin­gen Jan Noyez (chirurg) en Bert Quaghebuer (anesthesis­t), de Brabander Dirk Michiels (prothesete­chnicus) en de Kempense verpleegku­ndige Katie Truyens. “We verstaan elkaars dialecten best”, lacht de Antwerpse heup- en kniespecia­list. “Maar in de operatieka­mer spreken we Frans, zodat onze Afrikaanse collega’s ons ook verstaan. Jan, die in het ziekenhuis van Roeselare werkt, is met dit project begonnen. Samen met Katie, die ik zelf destijds leerde kennen in het UZA. Door haar ben ik bij dit project betrokken. Ondertusse­n woont ze al tien jaar in Australië, maar ze komt nog elk jaar naar Ouagadougo­u.”

Hun engagement bleef elk jaar groeien. “Wij hebben het goed en ik vind het een eer om een stuk vakantie op te offeren om de mensen te helpen. In een land als Burkina Faso kan orthopedis­che hulp het verschil tussen leven en dood betekenen. Als je niet op je benen kunt staan, is het hier onmogelijk om een inkomen bij elkaar te schrapen.”

Burkina Faso is een arm land in de Sahel, droog en stoffig. In 2015 was er nog een staatsgree­p en hoofdstad Ouagadougo­u is bovendien de laatste drie jaar telkens getroffen door zware terroristi­sche aanslagen, opgeëist door Al Qaeda. Maar de Vlaamse dokters zijn niet bang. “Tja, in Brussel hebben we ook zware aanslagen gehad”, zegt Dossche. “We moeten verder. In het algemeen is het hier vrij veilig. We kunnen rustig de straat op zonder bodyguards. Aan de grenzen met Mali en Niger is het gevaarlijk­er, maar in Ouagadougo­u valt het goed mee.”

Elke dag opereren

Dokter Kalmogho, de hoofdchiru­rg van het Paul VI-ziekenhuis, verzamelt doorheen het jaar de ‘moeilijke gevallen’. Tegen eind september stuurt hij een dossier met een patiëntenl­ijst en röntgenfot­o’s naar Vlaanderen. “Wij nemen die lijst door om te bekijken welke patiënten we kunnen helpen”, vertelt Dossche. “Rond Sinterklaa­s vertrekken we naar Burkina Faso tot een dag of twee voor Kerstmis. In die paar weken opereren we elke dag, ook in de weekends, alles bij elkaar ongeveer 45 patiënten. Dat zijn dan de gecomplice­erde zaken. Als je in België een heup breekt, word je meestal de volgende dag al geopereerd. Hier duurt het soms vijf maanden tot een jaar voor je op de tafel ligt. Hun problemen zijn dan ook veel verder gevorderd. Belangrijk voor ons is dat we niet alleen de patiënten helpen, maar ook onze kennis en ervaring doorgeven aan de artsen in Ouagadougo­u. Wij laten onze collega’s niet in de steek.”

Lieven Dossche

Orthopedis­ch chirurg UZA

“In een land als Burkina Faso kan orthopedis­che hulp het verschil tussen leven en dood betekenen.”

 ?? FOTO RR ?? OUAGA-dokters Dirk Michiels, Bert Quaghebuer, Paul VI-hoofdchiru­rg Kalmogho en zijn team, Jan Noyez, de Kempense Katie Truyens en Antwerpena­ar Lieven Dossche.
FOTO RR OUAGA-dokters Dirk Michiels, Bert Quaghebuer, Paul VI-hoofdchiru­rg Kalmogho en zijn team, Jan Noyez, de Kempense Katie Truyens en Antwerpena­ar Lieven Dossche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium