Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proces Omega Diamonds van start gegaan

-

De zaak van Omega Diamonds is gisteren ingeleid. Het bedrijf voerde tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserlan­d en de Verenigde Arabische Emiraten in. Volgens Douane en Accijnzen verliep dat niet correct.

Volgens had het Douane en Accijnzen diamantbed­rijf de

invoerverg­unningen daarvoor verkregen op basis van onvolledig­e en onjuiste informatie over de oorsprong, waarde en leverancie­r. Dat werd door Omega Diamonds echter betwist.

Er werd gisteren voorlopig enkel gepleit over het speelveld van het hof en een mogelijke aanpassing van de tenlastele­gging.

Douane en Accijnzen had Omega Diamonds in oorsprong gedagvaard en vorderde liefst 4,6 miljard euro: de tegenwaard­e van de ingevoerde diamanten, plus nog een boete van 2,29 miljard euro. Zowel de correction­ele rechtbank van Antwerpen als het hof van beroep in Antwerpen

oordeelden echter dat de claim afgewezen moest worden. Aanpassing

Maar het arrest van het hof van beroep werd verbroken door het Hof van Cassatie, waardoor de zaak opnieuw moet voorkomen voor het hof van beroep in Gent.

De grond van de zaak wordt pas later gepleit. Eerst buigt het hof zich over de vraag waarover ze bevoegd is, de lijnen waarin het proces zich afspeelt, en of de tenlastele­gging eventueel moet worden aangepast. Daarover wordt nu bijkomend standpunt ingenomen en over geconclude­erd. De zaak wordt verder gepleit op 14 maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium