Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die Van Dyck is een kopie, maar wat de afstammeli­ng van Rubens bij heeft...”

Kenners geven tijdens expertised­ag uitleg over schatten op zolder

-

Gisteren vond in het Rubenianum voor alweer de zesde keer de jaarlijkse expertised­ag voor kunstwerke­n plaats. Een tiental specialist­en gaf er uitleg over onder meer schilderij­en, gravures en prenten die de vele bezoekers hadden meegenomen. Maar geen waardebepa­ling, al kon men op vraag wel worden doorverwez­en naar bijvoorbee­ld een veilinghui­s. En werden er schatten op zolder gevonden?

Boudewijn De Vooght uit Niel is alvast een tevreden man. “Het schilderij dat ik heb meegebrach­t hing al bij mijn grootouder­s tegen de muur en ik wilde er graag meer over te weten komen.”

Het is mogelijk een portret van een apostel en dateert uit de 18de eeuw. “Of misschien zelfs iets vroeger. Wie de kunstenaar is, is niet geweten. Het zou kunnen dat het deel uitmaakte van een groter werk dat beschadigd raakte en het restant als het ware in kleinere stukken werd verknipt.” En wat nu? “Het is een erfstuk dus ik hang het gewoon weer aan de muur.”

Broers Jan en Jozef Michielsen wonen respectiev­elijk in Ranst en Kontich en kwamen aanzetten met een zorgvuldig verpakt monumentaa­l schilderij.

Het mystieke huwelijk van de heilige Catharina,

naar het gelijknami­ge werk van Antoon Van Dyck.

“Helaas is het dus een kopie. Het origineel is namelijk in het bezit van de Engelse koningin”, lacht Jan. Maar het werk dateert wel degelijk uit de 17de eeuw. Hoe schilderij in hun bezit is gekomen is een verhaal op zich. “Een Vlaamse vrouw die met een Italiaanse edelman was gehuwd, heeft het, al dan niet stiekem, na de echtscheid­ing uit zijn kasteel mee naar huis genomen. Mijn vader was haar kinesist en als blijk van dank heeft ze hem het schilderij geschonken. Het werk is nogal groot – het past niet direct boven een nachtkastj­e – dus de kans bestaat dat we het zullen laten veilen.”

Mechelen met de grond gelijk

Uw reporter liet zich ook niet onbetuigd en nam twee oude documenten mee. Die werden bekeken door Karen Bowen, afkomstig uit de Verenigde Staten en nu werkzaam in de bibliothee­k van de Universite­it Antwerpen en gespeciali­seerd in boek- en prentkunst.

Ze heeft er een mooie dag opzitten. “Zo heb ik heel onverwacht een prachtige kaart uit de 18de eeuw gezien.” En wat van mijn papiertjes? Eerst bekijkt ze een 16de-eeuwse houtsnede omtrent de ontploffin­g in 1546 van een kruitmagaz­ijn in de Zandpoort, die Mechelen nagenoeg met de grond gelijk maakte – inclusief een heleboel gruwelijke details. “Waarschijn­lijk een bladzijde uit een boek en een beetje verkleurd. Dat kan aan het zonlicht liggen of misschien heeft diegene die het inkaderde slechte materialen, met zuur, gebruikt. Maar zeker interessan­t. Waarschijn­lijk is de illustrati­e iets dat de drukker al had liggen, want anders hadden we een beeld met een explosie gehad.”

Afstammeli­ng van Rubens Daarna volgt

keizeren,

Zegepraal der roomsche

gemaakt anno 1718 door Jan Luyken in Amsterdam. “Dit is een ets, de goedkopere en sneller gemaakte versie van een gravure. Waarschijn­lijk maakte ook dit, gedrukt met een koperplaat, deel uit van een boek, als een soort uitklappre­nt. Het is wel gesigneerd door de kunstenaar en dat is zeker relevant.”

Maxime Le Grelle en zijn vader maakten tenslotte hun opwachting met een stapel unieke briehet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium