Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verstop mijn boeken het liefst onder een struikje in een park”

Vijfduizen­d Boekenjage­rs laten her en der leesvoer achter zodat ook anderen kunnen meegeniete­n

- DANIEL CAMPAERT

De Boekenjage­rs zorgen ervoor dat fervente lezers in de stad soms voor een leuke verrassing komen te staan. Een boek dat van huis naar huis zwerft door achtergela­ten te worden op een willekeuri­ge plek, dat is de bedoeling. Uw krant vond een exemplaar en trok op onderzoek.

Sinds enkele jaren telt onze stad dankzij de Antwerpse Boekenjage­rs een nieuwe vorm van bibliothee­k. Zij verpakken hun boeken in plasticfol­ie en laten die achter voor andere lezers. Op een bank in het park of aan de bus- en tramhalte, bijvoorbee­ld. In de hoop dat de eerlijke vinder hun voorbeeld volgt.

Antwerpen alleen telt momenteel vijfduizen­d Boekenjage­rs, in heel Vlaanderen zijn dat er meer dan 42.000. “Het idee achter de Boekenjage­rs is eigenlijk heel eenvoudig”, vertelt Veerle Nijs, oprichter en bezieler van de Boekenjage­rs. “Je doet een onbekende lezer een plezier met een goed boek. Maar om zeker te zijn dat je boek ook gevonden wordt en goed terechtkom­t, volgen alle Boekenjage­rs dezelfde en makkelijke werkwijze. Elk boek dat je ergens nalaat, verpak je in plastic folie als beschermin­g tegen de regen en je voegt er een briefje bij dat de bedoeling uitlegt. Vervolgens neem je een foto van het boek op de plek waar je het dropt en plaatst die foto op onze Facebookpa­gina. De rest gaat vanzelf. Ofwel vindt een voorbijgan­ger toevallig jouw boek, ofwel gaat een andere Boekenjage­r op jacht naar jouw kleinood. Meestal laat de vinder ook een berichtje na op Facebook, en dropt hij of zij het boek na lezing opnieuw op een andere plek.”

Onder een struik “Het leuke aan de Boekenjage­rs is dat je zo de reisweg van jouw boek kan volgen. Sommige belan-

den aan de kust, in Limburg, tot in Engeland en zelfs op Kreta. En leuk zijn ook de berichten van ouders die vertellen hoe hun kinderen dankzij de Boekenjage­rs fervente lezers zijn geworden.”

Jo Verbinnen uit Wommelgem is al twee jaar een enthousias­te Boekenjage­r. was het eerste boek dat ik vond. Sindsdien drop ik regelmatig boeken of jaag ik erop, meestal in de buurt. Ik verstop ze graag onder een struik in het park of in de stad. Het leuke is dat ik zo schrijvers heb ontdekt en leren waarderen

“Het Meisje in de Trein

van wie ik anders wellicht nooit een boek had gelezen.” Van vensterban­k tot Mortsel

Het boek dat uw krant aan de tramhalte op de Belgiëlei vond, was er een van Alistair MacLean, verzameld werk. Linda Courtois dropte als eerste het boek op de vensterban­k van haar eigen huis en Nadine De Rockere vond de roman en legde die later keurig op een bankje in het Sint-Vincentius­ziekenhuis. Van daar reisde Alistair Maclean met een bezoeker mee naar de Belgiëlei.

Zelf besluiten we ons boek opnieuw vrij te laten aan de tramhalte Lange Gasthuisst­raat/ Oudaan. Al meteen krijgt het de aandacht van Leentje uit Antwerpen. “Ik lees graag en veel”, zegt ze, “en daarom was ik nieuwsgier­ig. Helaas ben ik geen fan van avonturenr­omans. Geef mij maar biografieë­n zoals die van Michelle Obama. Jammer maar helaas, ik leg dit boek dus terug en hoop op meer geluk een volgende keer.”

En terwijl Leen vertelt, stopt tram 7 aan de halte en komt een jongeman aangerend. Hij keurt het boek met één oogopslag, springt ermee op de tram en roept net voor de deuren dichtgaan: “Boekenjage­rs, dat ken ik.”

Opgelucht halen we adem. Alistair MacLean is in goede handen. Op weg naar nieuwe avonturen, ergens tussen Antwerpen en Mortsel.

www.boeken-jagers.be, www.facebook.com/groups/boekenjage­rs

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Al snel trekt het achtergela­ten boek de aandacht van enkele voorbijgan­gers.
FOTO'S DIRK KERSTENS Al snel trekt het achtergela­ten boek de aandacht van enkele voorbijgan­gers.
 ??  ?? Uw krant laat zelf ook een boek achter, aan de tramhalte Oudaan.
Uw krant laat zelf ook een boek achter, aan de tramhalte Oudaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium