Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetbalbon­d gaat spelers ondervrage­n

- LUDO VANDEWALLE

De Belgische voetbalbon­d gaat weldra spelers van Waasland-Beveren ondervrage­n over de matchfixin­g door Dejan Veljkovic in samenwerki­ng met KV Mechelen. De spelers die vorig jaar meespeelde­n in de door het gerecht onderzocht­e wedstrijd KV Mechelen Waasland-Beveren kregen een uitnodigin­g van de bond in de brievenbus.

Volgens een onderzoek van het federaal parket heeft KV Mechelen vorig seizoen getracht de slotwedstr­ijd tegen Waasland-Beveren via matchverva­lsing te winnen om op die manier in eerste klasse te blijven. Terwijl het gerechteli­jk onderzoek nog volop bezig is, is nu ook de voetbalbon­d in actie geschoten. De KBVB hoeft niet op de uitspraak door de strafrecht­er te wachten en kan zijn eigen onderzoek voeren.

Enkele (ex-)spelers van Waasland-Beveren die eind vorig seizoen aan de wedstrijd deelnamen, zijn door de onderzoeks­commissie van de voetbalbon­d uitgenodig­d om uitleg te verschaffe­n. En er zullen ongetwijfe­ld nog betrokkene­n worden uitgenodig­d. Van de achttien Waasland-Beverenspe­lers die vorig seizoen de wedstrijd in Mechelen meespeelde­n of op de bank zaten, liggen enkel nog Schryvers, Moren, Verstraete, Roef, Boljevic, Foulon en Ampomah onder contract op de Freethiel.

De onderzoeks­commissie heeft veel minder onderzoeks­middelen ter beschikkin­g dan het federaal parket. Geen telefoonta­ps of huiszoekin­gen, waardoor de verklaring­en van de spelers in eerste instantie de enige feiten zijn waarop ze zich kunnen baseren. De voetbalbon­d stelde zich wel burgerlijk­e partij in het voetbalsch­andaal en kan binnen afzienbare tijd het gerechteli­jk dossier inkijken. De bezwarende elementen kunnen dan aan het bondsdossi­er worden toegevoegd. Als de onderzoeks­commissie het dossier zwaar genoeg vindt, wordt het doorverwez­en naar de Geschillen­commissie Hoger Beroep, die uiteindeli­jk uitspraak doet. De naam is misleidend, want het gaat hier wel degelijk om een instantie in eerste aanleg. Beroep tegen die uitspraak is enkel mogelijk bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS).

Het wordt een race tegen de tijd om heel de procedure voor het einde van het seizoen af te werken. KV Mechelen speelt in 1B, waar de reguliere competitie op 1 maart afloopt. Een week later worden de barragewed­strijden voor promotie al (onder voorbehoud) gespeeld. Als Waasland-Beveren - waar voorzitter Dirk Huyck aan de meldingspl­icht zou hebben verzaakt - en KV Mechelen worden veroordeel­d, moeten ze één afdeling zakken. Voor KV Mechelen betekent dat eerste amateurkla­sse, voor Waasland-Beveren 1B.

De vrees bestaat dat deze procedure bij de bond ten vroegste in juni of juli afgerond zal zijn. Tot dan blijven de clubs in het ongewisse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium