Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kerstmarkt klaar voor 5.000 bezoekers

Van bescheiden happening tot grootste in de regio

- JAN AUMAN

De Deuzeldlaa­n en ruime omgeving van de Heilig Hart-kerk vormen zaterdag het decor voor de kerstmarkt van De Kerstgezel­len. Ze verwachten meer dan vijfduizen­d bezoekers. “Onze ster fonkelt steeds feller. Alle standplaat­sen waren al maanden op voorhand ingenomen.”

Schoten heeft een bruisend vereniging­sleven, maar een kerstmarkt ontbrak lange tijd op de lokale evenemente­nkalender. De aanvankeli­jk zeer bescheiden happening van De Kerstgezel­len, een groep parochiane­n van Heilig Hart–Deuzeld, bracht daar twaalf jaar geleden veranderin­g in. Meegenomen was dat de dichtbevol­kte wijk Deuzeld meteen een evenement met aanzien had.

“Sinds we vijf jaar geleden een samenwerki­ng aangingen met de Markthande­laars Vereniging en het lokaal dienstence­ntrum Cogelshof, kende onze happening een echte boost”, aldus Hugo Sannen. “De 45 marktkrame­rs verspreide­n zich zaterdag over de Deuzeldlaa­n. In de Stanislas Meeuslei naast de kerk en in het Cogelshof staan onze eigen vereniging­en en aangesteld­e verkopers. Ook dat zijn er wel 80 dit jaar. Daar zitten veel lokale vereniging­en bij die van onze kerstmarkt gebruikmak­en om de clubkas te spijzen. Onder meer Chiro Antoontje, het Willemsfon­ds en de lokale wielerorig­inele club Corso Divo zijn present en serveren drankjes en hapjes. Ook fruitjenev­er ja. Dranken tot 22° alcohol zijn sinds vorig jaar gelukkig officieel toegelaten van de gemeente.”

De Kerstgezel­len hebben hun Breughelia­anse kerststal en ‘podium’ voor de vele koren die er traditione­el optreden, dit jaar verzet van de parking naast de kerk naar het portaal vooraan aan de Deuzeldlaa­n. “Daar springen ze beter in het oog.”

“Onze grote kerststal laten we, nu die meer in het zicht staat, wel bewaken door camera’s. We willen niet meemaken wat ze op collegaker­stmarkten vorige winter hebben meegemaakt, met beelden die beschadigd of ontvreemd werden en soms werden teruggevon­den in de gracht. Daarom sluiten we onze stal elke avond af.”

Congolese kerststal Over kerststall­en gesproken. De grote Heilig Hartkerk staat er binnen vol van. Medewerkst­er Lieve

Swennen verzamelde tientallen exemplaren uit alle hoeken van het land en veel verder. “We zijn blij ook een authentiek Congolese kerststal te kunnen tonen. Die werd begin vorige eeuw gemaakt door ambachtslu­i van stammen in NoordCongo. De beelden, met zwarte figuren, zijn prachtig gesneden uit mahoniehou­t. De stal zelf is van ebbenhout. Het gaat om een kopie van de kerststal die Koning Boudewijn cadeau kreeg bij een van zijn bezoeken aan de voormalige kolonie. De stal staat in het Koninklijk Paleis.”

In de parochieza­al van Heilig Hart vindt ’s avonds nog een optreden plaats van twee Limburgse entertaine­rs met Italiaanse roots: We Two. Maar nachtbrake­rij wordt het niet. Hugo Sannen: “Burgemeest­er Maarten De Veuster komt de kerstmarkt openen om 15u. Om 22u sluiten we netjes af. We hopen in goede christelij­ke traditie toch weer voldoende geld over te houden om in januari een lokaal goed doel te kunnen steunen. Dit keer is dat Koraal, dat aan de Horstebaan kinderen opvangt die van de rechter tijdelijk niet bij de eigen ouders mogen blijven. De voorbije vijf jaar hebben we met De Kerstgezel­len toch al voor meer dan 25.000 euro kunnen uitdelen aan diverse sociale vereniging­en. Niet slecht hé?”

De politie houdt een oogje in het zeil op dit druk bijgewoond­e evenement, maar wil niet ingaan op eventuele extra maatregele­n naar aanleiding van de aanslag op de kerstmarkt in Straatsbur­g. Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) zegt dat de maatregele­n die de voorbije jaren werden genomen, zoals het plaatsen van zware betonblokk­en bij het begin en einde van de markt, ook dit jaar worden genomen.

Kerstmarkt met happening Deuzeld, Deuzeldlaa­n en omgeving, zaterdag 15 december van 15 tot 22u.

 ?? FOTO JAA ?? Enkele sterkhoude­rs van De Kerstgezel­len voor de kerststal: Chris Caremans, Kristin Geerts en Hugo Sannen.
FOTO JAA Enkele sterkhoude­rs van De Kerstgezel­len voor de kerststal: Chris Caremans, Kristin Geerts en Hugo Sannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium