Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op mijn leeftijd wil ik zulke risico’s niet meer nemen”

Decoratiew­inkel ’t Buitenhuys stopt er door komende wegenwerke­n vroeger dan gepland mee

- ERIK VANDEWALLE

Door de onzekerhei­d over de timing van de wegenwerke­n aan de Kalmthouts­esteenweg voelt Karin Hendrickx (58) zich verplicht om haar zaak heel wat vroeger dan gepland te sluiten. Tot het voorjaar biedt ze sterke kortingen op huis-, tuin- en terrasdeco­ratie.

De geplande wegenwerke­n aan de Kalmthouts­esteenweg bezorgen Karin Hendrickx kopzorgen en slapeloze nachten. “De kruispunte­n met de De Pretlaan, Georges Spelierlaa­n en Korte Franselei worden binnenkort heraangele­gd. Er komen nieuwe rioleringe­n en ook een veilige oversteekp­laats voor fietsers ter hoogte van de spoorwegov­ergang. Niemand kan me een precieze timing geven of kan garanderen dat mijn zaak bereikbaar zal blijven tijdens die werkzaamhe­den. In eerste instantie kregen we te horen dat de werken waren gepland voor half 2018. Nu dus. Vorige week vernam ik dat de onteigenin­gen nog niet overal rond zijn en dat de vooropgest­elde data niet langer haalbaar zijn. Ik begrijp dat zulke ingrepen complex zijn en dus ook de nodige tijd vragen. Maar als kleine zelfstandi­ge moet ik ook rekening houden met mijn timing en planning”, legt Karin Hendrickx uit.

De zaakvoerst­er

illustreer­t met

een voorbeeld. “Artikelen voor volgend jaar moeten minstens zes tot zeven maanden op voorhand worden besteld. Dat geldt zowel voor tuinmeubel­en, kleine meubels als decoraties­pullen. Dat vraagt een financiële inspanning en dus ook een groot risico. De vorige jaren was dat geen probleem, maar voor volgend jaar kan niemand mij verzekeren dat klanten tot in de winkel geraken. Wat ben je dan met een zaak vol nieuwe spullen? Op mijn leeftijd wil ik dat risico niet meer nemen. Het heeft me slapeloze nachten bezorgd, maar uiteindeli­jk heb ik beslist om veel vroeger dan geOp pland een einde te maken aan het verhaal van ’t Buitenhuys. In het voorjaar stop ik er definitief mee en ga ik op zoek naar een andere uitdaging.”

’t Buitenhuys is niet zomaar een handelspan­d. “Het is een winkel om in te wonen, een huis om in te winkelen.” Met deze slogan vat Karin Hendrickx het concept van haar zaak mooi samen. “Ik woon inderdaad in deze winkel. Tussen al deze meubels en decoratie breng ik mijn tijd door, zowel privé als zakelijk. Omdat de knoop om de zaak te stoppen nu doorgehakt is, blijft mijn winkelhuis nog open en biedt ik kortingen aan tot 70%. Dat geldt ook voor alle kerstmater­iaal”, geeft ze nog vlug mee.

Drie generaties

Met het sluiten van ’t Buitenhuys wordt ook een punt gezet achter drie generaties tuin- en decoratiez­aken bij de familie Hendrickx. “Mijn vader begon in de jaren zestig tuincentru­m Dennenburg in Kapellen. Ik stapte later mee in de zaak. Toen we besloten het tuincentru­m te sluiten, heb ik mijn expertise gebruikt om verder te gaan in ’t Buitenhuys. Nu wordt dus een punt gezet achter drie generaties in dezelfde sector.”

www.buitenhuys.be

 ?? FOTO EVDW ?? Karin Hendrickx gaat vanaf het voorjaar van 2019 op zoek naar een nieuwe uitdaging.
FOTO EVDW Karin Hendrickx gaat vanaf het voorjaar van 2019 op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium