Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste schoonmaak valt in het water

-

De grootste schoonmaak aller tijden start met een valse noot. Organisati­e The Ocean Cleanup wil met de plasticvan­ger van Boyan Slat de drijvende afvalberg in de Grote Oceaan reduceren. Maar het schoonmaak­systeem beweegt te langzaam waardoor het de voorbije maanden geen plastic wist te vangen.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd geldt de 24-jarige Nederlande­r Boyan Slat al jaren als de man die de gigantisch­e plastic soep in de wereldzeeë­n gaat aanpakken. Op de middelbare school ontwierp hij samen met een klasgenoot een plasticvan­ger die de drijvende vuilnisbel­t snel zou kunnen opruimen. Binnen The Ocean Cleanup verzamelde hij met succes een team van experts en investeerd­ers rond zich. Een kleine twee maanden geleden was het zover. Onder grote belangstel­ling werd de eerste installati­e, System 001, naar de Great Pacific Garbage Patch gesleept, een zone met 87.000 ton afval verspreid over een gebied drie keer de oppervlakt­e van Frankrijk.

System 001 heeft een zeshonderd meter lange buis met daaronder een scherm dat het plastic moet opvegen. In vijf jaar tijd hoopt The Ocean Cleanup de afvalberg te halveren. Alleen werkt het momenteel niet. De buis beweegt trager dan het drijvende plastic, waardoor het afval ieder keer ontsnapt.

Prototype Een streep door de rekening, maar volgens Slat geen doodsteek Boyan Slat

The Ocean Cleanup voor het project. In onderstree­pt hij dat het systeem voor 90% af is. “We hebben genoeg opties om het werkend te krijgen. Daarvoor hebben we onszelf een jaar de tijd gegeven”, klinkt het. Hij hield naar eigen

De Volkskrant zeggen rekening met tegenslag. Onaangenam­e verrassing­en zijn nu eenmaal eigen aan prototypen.

Milieutoxi­coloog Colin Janssen (UGent) is een bekend criticus van het project. Slat onderschat volgens hem de omvang van het probleem en brengt de foute boodschap:

Maar Janssen heeft geen leedvermaa­k. “Ik ga nu niet zeggen ‘zie je wel’. Eerste dingen werken nooit zoals je wilt.”

Oceanograa­f Filip Meysman (UA) treedt hem bij. “Experiment­en werken zelden van de eerste keer.” Het project kan volgens een succes zijn. “Maar een gigantisch­e stofzuiger alleen zal niet volstaan. De belangrijk­ste bijdrage van Boyan Slat is dat hij het probleem op de kaart heeft gezet.”

“Het systeem is voor 90% af. We geven onszelf een jaar de tijd om alles werkend te krijgen.”

op!

vervuil maar, wij ruimen

 ?? FOTO AFP ?? Het schoonmaak­systeem beweegt te langzaam, waardoor het plastic weet te ontsnappen.
FOTO AFP Het schoonmaak­systeem beweegt te langzaam, waardoor het plastic weet te ontsnappen.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium