Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb Nicky niet omgebracht”

Jos Brech spreekt onschuld uit op moordproce­s in Maastricht

- (nv)

De ouders van Nicky Verstappen stonden gisteren voor het eerst oog in oog met Jos Brech (56), de man die verdacht wordt van betrokkenh­eid bij de dood van hun zoon. Dat gebeurde in de rechtbank van Maastricht, op de eerste zitting rond de dood van de 11-jarige jongen in 1998. Nicky’s ouders en zus reageerden erg emotioneel toen Brech elke betrokkenh­eid ontkende.

Jos Brech zei gisteren voor de rechter dat hij de hele zaak verschrikk­elijk vindt voor de familie van Nicky. “Maar ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelinge­n met hem heeft gepleegd. En ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.”

Over wat er juist is voorgevall­en die fatale avond in 1998, wil Brech niets zeggen. Eerder had hij verklaard dat hij zou spreken “als de tijd daar rijp voor is” en “als alles begrepen is”. Nicky Verstappen overleed tijdens een zomerkamp op de Brunssumme­rheide in 1998. Zijn dood bleef heel lang onopgelost, tot na een groot DNA-onderzoek verdachte Jos Brech in beeld kwam. Na een internatio­nale klopjacht werd hij 26 augustus aangehoude­n in Spanje.

Vrijlating gevraagd Brechs advocaat Gerald Roethof trok meteen alle registers open om de onschuld van

zijn cliënt aan te tonen. In een betoog van meer dan een uur vroeg hij de rechter om de directe vrijlating van Jos Brech. Hij plaatste grote vraagteken­s bij de bewijslast tegen zijn cliënt, ook al zaten er liefst 21 DNA-sporen van Brech op Nicky: achttien op zijn onderbroek, één op zijn pyjama en twee op zijn lichaam. “Er zijn sporen van meerdere personen gevonden”, voerde de advocaat aan. “Ook van dieren. Waarom zijn die sporen minder verdacht?”

Nicky’s moeder Berthie, zijn vader Peter en zijn zus Femke ergerden zich geregeld aan de theorieën van Brechs advocaat. Vooral toen hij aanvoerde dat het seksueel misbruik niet te bewijzen is. “Er zijn nergens spermaspor­en gevonden. Waarom dan denken aan misbruik?”

De volgende zitting staat gepland op 8 maart maar ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelij­k behandeld.

 ?? FOTO ANP ??
FOTO ANP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium