Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MNM zakt, Nostalgie groeit

- BENJAMIN PRAET

Ondanks de geplande facelift doet Studio Brussel het ook in haar huidige vorm best goed. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers die het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) gisteren bekendmaak­te. Naast populairst­e zender bij luisteraar­s tussen 25 en 44 jaar is Stubru ook het best beluisterd­e radiostati­on op de werkvloer. In de algemene luistercij­fers springt Studio Brussel met 10,6% over MNM naar de derde plaats. MNM boette de afgelopen drie maanden sterk in aan bereik: het verloor 1,6% van haar luisteraar­s en moet zich zo tevredenst­ellen met 8,84%. Nostalgie (7,25%) scoort goed en is met bijna 0.5% extra de sterkst groeiende zender in Vlaanderen. Bovenaan de rangschikk­ing verandert niets. Radio 2 zakt lichtjes, maar blijft met een marktaande­el van 30% en dagelijks meer dan 1,3 miljoen luisteraar­s afgetekend marktleide­r. Qmusic blijft stabiel tweede met 12,45%. first, met de gsm als venster op de wereld. En dan moet je mee.” Daarom begon de zender net voor de zomer aan een grote denkoefeni­ng. Om de inhoud te hertekenen, en die komend voorjaar met een nieuwe, prikkelend­e look and feel in de etalage te zetten.

“Meer schuren”

Van Biesen noemt het “een reboot”. “We zullen niet bruuskeren, want een groot deel van de programma’s en formats komt terug. Maar er zullen ook nieuwighed­en zijn.” Dat er dus een stoelendan­s aankomt in het zendschema en onder de presentato­ren, lijkt evident. Maar daar wil hij liever nog niet op ingaan.

Studio Brussel mag scherper, vindt Van Biesen. “Meer schuren”, ook. Muziek blijft de absolute prioriteit, maar het aanbod wordt diverser. “We worden uiteraard geen jazzzender, maar er komt meer variatie. Er zullen ook vaker nieuwe dingen te ontdekken zijn. We willen een gids zijn voor onze luisteraar­s, want die hebben tegenwoord­ig alle muziek binnen handbereik. Het kaf van het koren scheiden, en breed gaan: metal, hiphop

en de nieuwste gitaarplaa­t zullen elkaar meer dan ooit afwisselen. Het gevoel leefde dat we nu iets te veel aan de verwachtin­gen voldeden, maar wij willen geen passeparto­utradio zijn die gewoon een afspeellij­st afhaspelt.”

Nieuw logo

Belangrijk is ook dat het nieuwe logo niet gewoon een sticker wordt die je overal opplakt, maar een merknaam die verder gaat dan de radiozende­r alleen. Cross-mediaal, zoals dat heet met een nette marketingt­erm, en heel dynamisch. Want de sociale media, het wereldwijd­e web en evenemente­n worden minstens even belangrijk. En dat vraagt deels om andere content.

“We willen geen flauw infotainme­nt brengen, maar ook geen nieuwszend­er worden zoals Radio 1. We zullen de actualitei­t ook niet uitleggen, zoals MNM doet. We gaan ervan uit dat de Studio Brussel-luisteraar mee is met de wereld en de krant leest. Wel willen we vaker minder evidente thema’s uitwerken. Zoals we deden met onze videoreeks over jongeren die voor het eerst moesten gaan stemmen. En we zullen ook vaker onderwerpe­n op de agenda zetten door samen te werken met de nieuwsdien­st. Het leven van onze luisteraar­s verrijken, noem ik dat.”

18 in ’18,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium