Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cruciale fase in coalitievo­rming breekt aan, met gesprekken over diversitei­t en mobiliteit

-

De onderhande­laars van N-VA, sp.a en Open Vld in Antwerpen zijn begonnen met de gesprekken over de meest moeilijke hoofdstukk­en in de formatieno­ta. Het is een cruciale fase waaruit snel zal blijken of deze coalitie levensvatb­aar is.

Volgens bronnen rond de onderhande­lingsteams is gisteren de moeilijkst­e fase in de gesprekken opgestart in de vorming van een coalitie. Het gaat om de thema’s waarover de visie tussen vooral N-VA en sp.a het verst uit elkaar liggen: mobiliteit, sociale zaken en diversitei­t.

Sociale woningen

Er waren eerder al wel enkele aftastende gesprekken, maar de volgende dagen zoeken de onderhande­laars naar een gemeenscha­ppelijke grond. Het gaat onder meer over de vraag naar meer sociale woningen van sp.a, maar waar N-VA en Open Vld het aandeel op het huidige niveau willen houden. Sp.a ging de verkiezing­en in met de eis om het dragen van levensbesc­houwelijke tekens, zoals de hoofddoek, aan het stadsloket weer toe te laten, maar ook dat botst op het standpunt van de twee andere potentiële coalitiepa­rtners.

Als De Wever met de drie partijen hier uitgeraakt, zal de Bournieuwe gondische coalitie snel een feit zijn. Blijkbaar is het de bedoeling om de verdeling van de schepenamb­ten en de bevoegdhed­en pas op het einde te bepalen.

Zware klus

Dat onderhande­laars van zowel N-VA, sp.a en Open Vld verwachten dat het nog minstens tot aan Kerstmis zal duren, toont aan dat ze beseffen dat ze nog voor een zware klus staan. “We schieten op, maar traag en gestaag”, klinkt het bij de onderhande­laars. Bij sp.a willen ze zich niet laten opjagen door een deadline. Onderhande­laarster Jinnih Beels (sp.a) zal vooral willen zorgen dat ze voldoende zaken kan binnenhale­n om een coalitie met N-VA door een ledencongr­es te krijgen.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever is ondertusse­n al zestig dagen op zoek naar een nieuwe meerderhei­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium