Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra maatregele­n op kerstmarkt­en

720 agenten jagen op dader Chériff Chekatt (29)

- CEDRIC LAGAST

Maar liefst 720 agenten jagen op hem. Meer dan 24 uur na de aanslag op de kerstmarkt van Straatsbur­g, waarbij twee mensen stierven, één slachtoffe­r hersendood is en twaalf anderen ernstig gewond raakten, was er gisteravon­d nog geen spoor van terrorist Chériff Chekatt (29).

Alle grensoverg­angen worden bewaakt. Elke Franse agent heeft zijn signalemen­t gekregen, en 720 speurders houden zich alleen maar met de jacht op Chekatt bezig. Bovendien is hij gewond. Tijdens zijn moordende raid in de straten van Straatsbur­g dinsdagavo­nd botste hij ook op een patrouille Franse militairen. Hij schoot op hen, maar de militairen beantwoord­den het vuur en raakten hem daarbij in de arm.

Daarop sloeg Chekatt op de vlucht. Hij kaapte een taxi en dwong de chauffeur hem naar Neudorf, een buitenwijk van Straatsbur­g, te brengen. Onderweg bekende hij wat hij gedaan had. “Die schietpart­ij, dat was ik. Ik heb op militairen geschoten. Er zijn wel tien doden gevallen.”

27 veroordeli­ngen Chekatt is een draaideurc­rimineel, geboren in Straatsbur­g in

een gezin met zes kinderen, en crimineel actief in de hele grensstree­k. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Duitsland, Zwitserlan­d én Luxemburg liep hij tussen 2008 en 2017 al 27 veroordeli­ngen op voor inbraken, overvallen en geweld. In ons land is hij niet bekend.

Tussen 2013 en 2015 zou hij in een Franse gevangenis geradicali­seerd zijn. Maar zijn hervonden geloof betekende niet dat hij de misdaad afzwoer. Afgelopen zomer drong hij samen met drie andere gangsters binnen in een woning in Eckbolshei­m, een gemeente ten westen van Straatsbur­g. Ze hadden vuurwapens bij, en dwongen de bewoonster met geweld haar geld af te geven. De vrouw liep een messteek op.

De Franse politie hield dinsdagoch­tend huiszoekin­gen bij de vier verdachten. Drie van hen werden opgepakt. De vierde, Chekatt,

was al vertrokken. De politie vond een granaat, vier messen, en een long rifle met munitie in zijn appartemen­t.

Was dat de aanleiding voor Chekatt om later die dag zijn terreuraan­slag te plegen? Het Franse gerecht is zeker dat het hier om een terreurdaa­d gaat. “Vanwege de plek die hij uitkoos, de manier waarop hij tekeerging, zijn profiel, en door wat getuigen vertelden”, zegt procureur Rémy Heitz. Chekatt schreeuwde “Allah Akhbar”.

De aanslag was gisteravon­d door geen enkele terreurgro­ep opgeeist.

Er vielen twee dodelijke slachtoffe­rs bij de aanslag: een Franse bankier en de Thaise toerist Anupong Suebsamarn (45), die pas enkele uren eerder met zijn vrouw in Frankrijk was aangekomen. Een Afghaanse garagist is hersendood verklaard. “Twaalf anderen raakten gewond, onder wie zes mensen van wie de toestand erg kritiek is”, aldus de procureur. Bij de zwaargewon­den zijn een Italiaanse en een Franse journalist.

Politiebro­nnen in ons land zeggen dat er voorlopig geen aanwijzing­en zijn dat Chériff Chekatt naar België is gevlucht.

Rémy Heitz

Procureur

‘‘Dit is zeker een terreurdaa­d, vanwege de plek die Chériff uitkoos, de manier waarop hij tekeerging, zijn profiel, en door wat getuigen vertelden.’’

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het MAS kreeg de kleuren van de Franse vlag uit solidarite­it.
FOTO VICTORIANO MORENO Het MAS kreeg de kleuren van de Franse vlag uit solidarite­it.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De Thaise toerist Anupong Suebsamarn overleefde de aanslag niet.
FOTO RR De Thaise toerist Anupong Suebsamarn overleefde de aanslag niet.
 ??  ?? Chériff Chekatt. FOTO AP Onder: op de kerstmarkt in Straatsbur­g leggen mensen bloemen en kaarsen voor de slachtoffe­rs van de aanslag. FOTO AFP
Chériff Chekatt. FOTO AP Onder: op de kerstmarkt in Straatsbur­g leggen mensen bloemen en kaarsen voor de slachtoffe­rs van de aanslag. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium