Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premiers blijven (voorlopig) overeind

CHARLES MICHEL legt motie oppositie naast zich neer, maar zit totaal geïsoleerd THERESA MAY behoudt vertrouwen eigen partij, maar moet parlement nog trotseren

- ARNOUT GYSSELS

“Dan moeten we de boel maar forceren”, dachten ze bij de oppositie. Ze stemden ervoor dat premier Charles Michel (MR) een vertrouwen­sstemming moet vragen. Maar juridisch kán het parlement dat niet vragen. Dus legt de premier de motie naast zich neer, goed wetende dat hij nooit voldoende steun bijeen krijgt om zijn regering overeind te houden. “Dan moeten jullie maar een motie van wantrouwen indienen”, zegt de premier.

De loopgraven­oorlog in de Wetstraat duurt voort. Premier Michel moest gisteren tekst en uitleg komen geven over zijn plannen nu zijn regering na het vertrek van N-VA haar meerderhei­d in de Kamer is kwijtgespe­eld. En, vindt de oppositie, hij moest een regeringsv­erklaring afleggen en de daarbij horende vertrouwen­sstemming overleven. Dat is de enige manier waarop hij zijn regering de nodige wettelijke basis kan geven.

Lamme eend

“Presenteer uw nieuwe regering, tot het zo ver is wordt het land geregeerd door een lamme eend”, zei N-VA-fractielei­der Peter De Roover. Hij vergeleek de wissel-

Peter De Roover Fractielei­der N-VA “U kunt moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightst­and voor het ontbijt zorgt.”

Kristof Calvo Fractielei­der Groen/ Ecolo “U kunt geen vechtschei­ding doen en dan de kinderen aan iemand anders toevertrou­wen.”

meerderhei­d waarmee Michel uiteindeli­jk het migratiepa­ct ging verdedigen in Marrakesh met politiek overspel. En op de steun van N-VA moet hij niet rekenen.

“U kunt moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightst­and voor het ontbijt zorgt.”

Richting verkiezing­en

Alleen vindt de nieuwe oranjeblau­we regering niet dat ze het vertrouwen moet krijgen. Zij ziet zichzelf als een doorstart van Michel I zonder N-VA, en die regering heeft het vertrouwen al gekregen. Doordoen is volgens CD&V, MR en Open Vld het verantwoor­delijkste om te doen. “Ik hoor iedereen zeggen dat ze geen vervroegde verkiezing­en willen, maar dan proberen ze mij wel die richting uit te stuwen”, zei premier Michel. Een waslijst aan argumenten had hij om de val van de regering te vermijden: van Brexit-onderhande­lingen tot het klimaatbel­eid.

Het maakte allemaal weinig indruk op de oppositieb­anken. Onder impuls van PS trok ze vol in de aanval. “Wil de regering het vertrouwen niet vragen, dan dwingen we ze maar.” Een motie van wantrouwen indienen en zelf verantwoor­delijk zijn voor eventueel vervroegde verkiezing­en, ziet niemand zitten. Dus moet het dan maar met een motie om Michel te verplichte­n een regeerverk­laring af te leggen en de daarbij horende vertrouwen­sstemming te ondergaan. Met vereende krachten – ook met N-VA dus – keurden de parlements­leden die goed. “Dit vragen wij ook, we kunnen niet anders.”

De premier liet prompt weten dat hij dat dus niet zou doen. “Het staat jullie volledig vrij een motie van wantrouwen in te dienen.” Wettelijk gezien staat Michel recht in zijn schoenen. “Hij en hij alleen kan beslissen het vertrouwen te vragen”, zegt Kamerlid en professor Grondwette­lijk Recht Hendrik Vuye (onafhankel­ijke). Een andere grondwetsp­ecialist treedt hem daarin bij.

Maar het is wel tekenend voor de politieke onmacht van de regering-Michel. In geen enkel scenario krijgt de premier voldoende steun bijeengesc­hraapt om een vertrouwen­sstemming of een motie van wantrouwen te overleven. Deze slag heeft de premier overleefd, dinsdag komt er nog een kans voor de oppositie.

 ?? FOTO'S AP, BELGA ??
FOTO'S AP, BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De voormalige ministers en staatssecr­etarissen van N-VA nemen opnieuw plaats als Kamerlid.
FOTO PHOTO NEWS De voormalige ministers en staatssecr­etarissen van N-VA nemen opnieuw plaats als Kamerlid.
 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium