Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pegode verhuist tijdelijk en breidt uit naar Boechout

Nieuwbouw in woonprojec­t Midden tegen eind 2019 klaar

- FILIP SPOELDERS

Pegode, dat mensen met een beperking op verschille­nde manieren opvangt, heeft al geruime tijd plannen om zijn woonhuis in Edegem te vernieuwen en uit te breiden. Die plannen zijn voor na 2019. Tegen dan kunnen de bewoners opgevangen worden in een nieuwbouw in Boechout.

Pegode heeft aan Grote Dries in Edegem een woonhuis waar vijftien personen met een fysieke beperking wonen. Met het gemeentebe­stuur en sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij De Ideale Woning heeft het al even een overeenkom­st om op dezelfde locatie een nieuwbouw op te trekken.

“Maar tijdens deze werken moeten we uiteraard een andere woongelege­nheid voor onze vijftien bewoners vinden. We hebben geruime tijd gezocht naar een tijdelijk onderkomen, maar dat was niet makkelijk. Onze bewoners hebben veel ondersteun­ing nodig en het was moeilijk om iets te vinden”, vertelt Luc Debar, algemeen directeur van Pegode.

Midden II

Daarom besloot Pegode elders een volledige nieuwbouw te zetten die helemaal zal worden aangepast aan zijn doelgroep. Dit pand is momenteel in aanbouw op het woonprojec­t Midden, de vroegere BMT-site, in Boechout. “De volgende fase, Midden II, is op dit moment in aanbouw en wij zullen het kopgebouw, met vooraan zicht op de spoorweg, betrekken. Er zal plaats zijn voor negentien personen met de nodige ondersteun­ing. Als alles goed verloopt, zal het eind volgend jaar opgeleverd worden. Dan kunnen onze bewoners vanuit Edegem naar Boechout verhuizen. Op termijn gaat het dus om een uitbreidin­g, want dit gebouw blijft complement­air bestaan naast het nieuwe in Edegem. De bewoners zullen later zelf mogen beslissen of ze terug naar Edegem gaan wonen of in Boechout blijven, waar ze toch zeker twee tot drie jaar zullen moeten verblijven.”

Volgens Debar is Midden een mooie omgeving voor de bewoners. “Er is een mooie mix aan woningen, appartemen­ten, assistenti­ewoningen en ons gebouw. Ook zitten we in het centrum van de gemeente. Hierdoor zullen onze mensen makkelijke­r in contact komen met de buren, wat goed is voor het inclusieve­rhaal.”

Ook uitbreidin­g in Edegem

Ook in Edegem gaat Pegode voor een uitbreidin­g. Al zullen deze werken pas na 2019 van start kunnen gaan met de verhuis van de bewoners. “We hebben tien jaar geleden al een akkoord gesloten met de gemeente Edegem en De Ideale Woning, die zal bouwen. Terwijl er nu plaats is voor vijftien bewoners zullen we aan Grote Dries kunnen uitbreiden naar een twintigtal personen.”

Net zoals in Boechout zet Pegode ook hier in op inclusie en het betrekken van zijn bewoners in de maatschapp­ij. “Daarom plannen we aan onze nieuwbouw ook een gemeenscha­pscentrum. Het wordt een ontmoeting­splek voor de mensen uit de buurt, maar ook voor onze bewoners. Er zullen geregeld activiteit­en plaatsvind­en. Zo wensen we onze rol te spelen in de buurt. Ik denk dat het voor heel de wijk trouwens goed is dat er een ruimte is om samen te komen.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Het nieuwe Pegodegebo­uw in het Midden-project.
FOTO FILIP SPOELDERS Het nieuwe Pegodegebo­uw in het Midden-project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium