Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Komst van Jean-Marie Dedecker verscheurt N-VA

-

Jean-Marie Dedecker zorgt voor heibel binnen N-VA. De Vlaamsnati­onalisten zijn erg verdeeld over de mogelijke komst van de donkerblau­we brulboei. Er wordt zelfs gevreesd voor een hopeloos verscheurd­e N-VA.

In onze partij is geen plaats voor Jean-Marie Dedecker. Dat is de boodschap van enkele prominente N-VA-parlements­leden, nu de komst van de LDD’er zo goed als rond is. Ze zien met lede ogen aan hoe de nationale partijtop de West-Vlaming lokt om als onafhankel­ijke de N-VA-Kamerlijst te duwen bij de verkiezing­en in mei. “Zijn komst wordt de WestVlaams­e afdeling opgedronge­n door Bart De Wever, Theo Francken en Sander Loones, maar ik vind het een zwaktebod”, zegt een prominent parlements­lid.

Versterkin­g of vraagteken­s

Het was Theo Francken (N-VA) zelf die de zaak gisteren aanzwengel­de op de radio. Hij brak opnieuw een lans voor de komst van de kersverse burgemeest­er van Middelkerk­e. “Ik ben al jaren goed bevriend met Jean-Marie. We delen veel ideeën, dus ik ben voorstande­r. Ik denk dat hij een enorme versterkin­g zou zijn”, dixit Francken.

Daarmee reageerde de ex-staatssecr­etaris op Vlaams Parlements­voorzitter Jan Peumans, die eerder deze week hardop vraagteken­s plaatste bij de overstap. “Ik erger mij aan de wijze waarop die man spreekt over het Vlaams Par- lement, dat hij een veredelde gemeentera­ad noemt. Ik vind dat zeer arrogant. Ik weet niet of hij een plaats verdient”, aldus Peumans.

Rondvraag leert dat Peumans allesbehal­ve alleen staat met zijn verzet. Een West-Vlaams parlements­lid verwoordt het zo: “Dedecker heeft altijd zwaar geschoten op de West-Vlaamse N-VA, terwijl hij vriendje speelt met Theo en de Antwerpena­ren. Bij ons ga je dus weinig mensen vinden die roepen dat hij moet komen.” Een tweede N-VA’er bevestigt: “De West-Vlaamse afdeling plaatst hier heel wat vraagteken­s bij.”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois zelf zou fel gekant zijn tegen de piste van de partijtop. Het is een publiek geheim dat Bourgeois en Dedecker niet op dezelfde golflengte staan. De N-VA-ouderdomsd­eken is dan ook meermaals een mikpunt van spot geweest van de LDD’er.

Respect voor Bourgeois

Toch blijft het nog maar de vraag in welke mate het intern verzet gehoor zal krijgen. Geert Bourgeois kan rekenen op eindeloos respect binnen de eigen rangen. Geen enkele N-VA’er is vergeten hoe hij in 2003 de enige verkozen N-VA’er was en zo de partij in leven hield. Maar het gewicht van De Wever en Francken is nu eenmaal verpletter­end binnen N-VA. De partijtop wenst niet in te gaan op de kritiek. “De lijstvormi­ng is lopende. Alle commentaar is voorbarig en speculatie­f.” Ook Jean-Marie Dedecker wenst niet te reageren.

 ?? FOTO BELGA ?? Jean-Marie Dedecker legt de eed af als burgemeest­er.
FOTO BELGA Jean-Marie Dedecker legt de eed af als burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium