Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste twee kinderen van Syriëstrij­ders mogen terugkeren

Regering geeft reisdocume­nten aan twee meisjes van (2) en (4)

- CEDRIC LAGAST

De eerste twee kinderen van Syriëstrij­ders mogen naar België terugkeren. De regering heeft de opdracht gegeven aan de Belgische diplomatie­ke diensten in Turkije om de nodige reisdocume­nten af te leveren aan twee meisjes van 2 en 4 jaar. Dat bevestigt het kabinet van Maggie De Block (Open Vld), minister van Asiel een Migratie.

Het gaat om de twee dochters van de Limburgse Syriëstrij­dster Amina Ghezzal (29). De moeder vluchtte eind 2017 met haar kinderen uit Syrië. Ze zit in Turkije in de cel, waar ze tot tien jaar is veroordeel­d. Daardoor zitten de kinderen al een jaar vast in Turkije. Familie van de moeder reizen afwisselen­d naar daar om voor hen te zorgen. De vader van de kinderen, Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië gestorven.

De kinderen hebben geen Belgische geboorteak­te omdat ze in Syrië geboren werden. Daarom konden ze tot nu toe niet terugkeren. Hoewel DNA-onderzoek hun afkomst bewees, bezorgde België hen geen identiteit­sbewijzen.

Een Brusselse rechtbank gebood de Belgische Staat vorige maand om die papieren wél af te leveren. De twee kinderen moesten ten laatste tegen 28 januari terug in België zijn. Anders zou ons land een dwangsom van 5.000 euro moeten betalen, per kind en per dag.

Snel in België

“We hebben inderdaad het bericht gekregen dat de twee kinderen de reisdocume­nten kunnen afhalen”, zegt Mohamed Ozdemir, de advocaat

van de grootouder­s van de kinderen. “De familie is zeer blij dat de twee eindelijk naar België mogen komen.”

De reisdocume­nten zijn nog niet afgeleverd, maar verwacht wordt dat het nu snel zal gaan.

“Opmerkelij­k genoeg heeft de Belgische Staat in hetzelfde bericht laten

weten dat ze na het afleveren van de reisdocume­nten, tóch beroep zullen aantekenen tegen het arrest van de Brusselse rechtbank”, zegt advocaat Ozdemir. “Wellicht gebeurt dat puur principiee­l, of om te verhindere­n dat er toch nog dwangsomme­n moeten betaald worden.” De terugkeer van de eerste twee kinderen beëindigt een lange politieke discussie. Al in 2017 besliste de Belgische regering dat kinderen jonger dan 10 jaar uit Syrië mochten terugkeren. Maar ons land deed geen inspanning­en om de kinderen actief op te halen.

Zes andere kinderen

Enkele rechterlij­ke uitspraken brengen daar nu veranderin­g in. Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) vertelde vrijdagoch­tend voor de ministerra­ad dat ons land actief onderhande­lt met het Koerdisch regime, over de terugkeer van nog zes andere kinderen. Het gaat om de kinderen van Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, die in het vluchtelin­genkamp Al-Hol zitten. Ook hier heeft een rechtbank een dwangsom opgelegd als de kinderen niet terugkeren. Hun moeders zijn voor de regering niet welkom.

Er zouden naar schatting 115 kinderen van Belgische Syriëstrij­ders in Syrië en Irak zijn.

 ?? FOTO RLL ?? De twee kinderen van Amina Ghezzal mogen spoedig naar ons land terugkeren.
FOTO RLL De twee kinderen van Amina Ghezzal mogen spoedig naar ons land terugkeren.
 ??  ?? Syriëstrij­dster Amina Ghezzal (links) zit in een Turkse cel. FOTO RR
Syriëstrij­dster Amina Ghezzal (links) zit in een Turkse cel. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium