Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Thuisonder­wijs baart zorgen

In een op de negen gevallen heeft ouder extremisti­sche banden

- JENS VANCAENEGH­EM

Het aantal kinderen dat thuisonder­wijs volgt, is opvallend gestegen in vier jaar tijd. Zorgwekken­d, vinden verschille­nde politieke partijen, vooral omdat uit onderzoek van de Staatsveil­igheid blijkt dat een op de acht ouders banden zou hebben met extremisti­sche groepering­en. “Screening bij de start zou indoctrina­tie van kinderen kunnen verhindere­n”, zegt N-VA-onderwijss­pecialist Koen Daniëls.

2.887 kinderen kregen in het schooljaar 2017-2018 thuisonder­wijs. Dat is een toename van 23 % in vergelijki­ng met vier jaar eerder toen het om 2.345 kinderen ging, zo blijkt uit cijfers die Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) opvroeg in het parlement.

Vooral de stijging bij het individuee­l thuisonder­wijs baart zorgen, omdat bij die vorm kinderen thuis les krijgen van een ouder of privélesge­ver.

Onder collectief thuisonder­wijs vallen privéschol­en die niet erkend zijn door de Vlaamse overheid, zoals verschille­nde joodse scholen. “Die laatste zijn transparan­ter omdat ze toch een zekere structuur hebben”, zegt N-VA-parlements­lid Koen Daniëls. “Bij individuee­l thuisonder­wijs bestaat de kans dat ouders hun kind willen weghouden van school om hen te indoctrine­ren met hun eigen gedachtego­ed.”

Voor alle duidelijkh­eid: de meeste ouders hebben totaal andere motieven, bijvoorbee­ld omdat hun kind gepest werd of leermoeili­jkheden had op de gewone school. Toch blijkt uit onderzoek van de Staatsveil­igheid dat 12 % van de kinderen in individuee­l thuisonder­wijs minstens een ouder heeft die banden zou hebben met extremisti­sche milieus.

Koen Daniëls

Dat wil niet zeggen dat zij per se zelf geradicali­seerd zijn. “Toch moet de potentiële dreiging die van deze onderwijsm­ethode uitgaat, ernstig worden genomen”, schrijft de Staatsveil­igheid in haar laatste jaarversla­g. “Het doelpublie­k is immers fragiel en gevoelig.”

Verplichte motivering

Om die indoctrina­tie te voorkomen, pleiten Open Vld en N-VA voor extra maatregele­n. De liberalen denken aan een verplichte motivatie waarom een kind thuis les krijgt, maar N-VA gaat verder. “We zouden lesgevers beter op voorhand controlere­n, wanneer ze hun verklaring voor thuisonder­wijs indienen”, zegt Daniëls. “Moeten we hen allemaal screenen bij de start of op basis van enkele knipperlic­hten, zoals de leerboeken die ze aangeven te zullen gebruiken?”

Voor minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is een verstrengi­ng niet aan de orde, omdat de voorwaarde­n en controles deze legislatuu­r al fors verscherpt zijn.

Onderwijss­pecialist N-VA

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium