Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ramones en Sex Pistols zijn onze grote inspiratie”

Amerika maakt kennis met drummende ‘punkschepe­n’

-

Het is een verborgen kant van hem, maar schepen Dries Van Dyck (43) is drummer in de punkgroep This Means War. Geen amateurban­dje, want de eerste langspeler wordt deze week wereldwijd gereleased.

De Amerikaans­e platenfirm­a Pirates Press Records heeft de eerste langspeler opgepikt en brengt die wereldwijd uit op cd en vinyl. Schepen Dries Van Dyck (DBM), die onder meer de bevoegdhed­en cultuur, bibliothee­k en communicat­ie heeft in het nieuwe college in Malle, zit achter de drums. Nog specialer is dat zijn identieke tweelingbr­oer Bert de zanger van This Means War is. Ze zijn 43 jaar, “maar ik ben vijf minuten ouder dan Bert”, zegt Dries.

Ruim anderhalf jaar geleden namen de broers een demo op samen met hun andere Nederlands­e bandleden gitarist Robbie Jennekens uit Heerlen, gitarist Dave Moors uit Maastricht en bassist Carlo Geerlings uit Eindhoven. Platenfirm­a Pirates Press Records hapte toe. Deze zomer komt er al een tour met een Amerikaans­e band.

7.000 punkfans

Belangrijk­e inspiratie­bronnen voor This Means War zijn The Clash, de Ramones en de Sex Pistols. Niet bepaald klassieke muziek, “maar ook geen lawaai. We brengen echt wel melodieuze punk”, benadrukt Dries.

Met hun vorige groep Convict gooiden de broers Van Dyck al hoge ogen en meer dan vijftien jaar geleden stonden ze al op het podium van Graspop. “Dat is voor een Belgische groep tegenwoord­ig bijna niet meer mogelijk”, zegt Dries. This Means War speelde onlangs nog voor een uitverkoch­te zaal voor zevenduize­nd punkfans in Tilburg. Eigenlijk is de band bekender in het buitenland, zoals in Duitsland, dan in België.

“We gaan onze stinkende best doen nu die wereldwijd­e release er komt”, vertelt Van Dyck. “Voor mij is deze punkband een uitlaatkle­p. In het dagelijkse leven werk ik bij Events Catering Bevers in Rijkevorse­l. Zelfs in Malle zijn er nog veel mensen die niet weten dat ik drummer ben. Het was lang een goed bewaard geheim.”

Of het een voordeel is als je samen met je eeneiige tweelingbr­oer in een band speelt? “Ik vind van wel. Zeker in de tourbus kun je al eens meer van elkaar verdragen.”

 ?? FOTO THIS MEANS WAR ?? This Means War, met als tweede rechts schepen Dries Van Dyck en centraal zijn zingende tweelingbr­oer.
FOTO THIS MEANS WAR This Means War, met als tweede rechts schepen Dries Van Dyck en centraal zijn zingende tweelingbr­oer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium