Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Art’s Birthday gevierd met schilderij­ensalon

| ELCKERLYC | ANTWERPEN | WWW.UITGEZONDE­RD.BE

- GUY VAN VLIET

klaar is voor meer dramatisch­e rollen. Ik zou haar alleszins graag eens in zo’n rol willen regisseren.”

“Zegt Frank dat?”, rolt Karen met haar ogen. “Maar ik kan dat niet… Ik ben natuurlijk blij dat hij me ophemelt. Die positieve feedback zorgt ervoor dat ik me toch zelfzeker voel, ook al sta ik tussen doorwinter­de acteurs als Frans Maas, Johny Voners, Kürt Rogiers en Fransesca Vanthielen.”

Ze beseft dat het publiek haar vertolking, net als James Cooke bij zijn debuut vorige zondag in 40-45, met een vergrootgl­as zal bekijken. “Ik ben dat gewoon natuurlijk, maar ik ben vooral bang dat mensen komen kijken naar de ‘grote nieuwe stap’ in de carrière van Karen Damen, de grote dramatisch­e rol. Dat is het dus niet. Ik zorg voor de tragikomis­che noot. Net het feit dat het drama doorspekt is met humor, maakt van Assisen een succes.”

Er mag dan wel humor in zitten, Assisen is ook een serieuze zaak. “Strafpleit­er Jef Vermassen ziet er op toe dat alles klopt op technisch vlak.” En naast Vermassen komt er zeker nog een bekende strafpleit­er naar de voorstelli­ng kijken, want Walter Damen is de neef van Karen. “Ik had het er vorige week nog met hem over. Hij is heel benieuwd naar de voorstelli­ng.”

“Ik voel de nervositei­t stijgen nu de tryouts, dit weekend in Izegem, en de première in Antwerpen dichterbij komen. Het is tijd om er aan te beginnen!” DO 17/01 | M HKA | ANTWERPEN | WWW.MUHKA.BE

Veel Europese musea vieren op 17 januari de verjaardag van de kunst. In 1963 riep de Franse artiest Robert Filiou die feestdag in het leven, niet toevallig op zijn verjaardag. Het M HKA biedt die dag vanaf 19u performanc­es, speeches, concerten en taart aan. Dit jaar valt Art’s Birthday samen met de opening van Salon de Peinture, een gratis expo op de bovenste verdieping. Vijftig schilderij­en, van Jef Verheyen over Luc Tuymans en Fred Bervoets tot Kati Heck en Vedran Kopljar, geven een overzicht van vijftig jaar Belgische schilderku­nst. Overigens sluit dit weekend het overzicht van James Lee Byars, een tip voor wie het nog niet zag!

 ?? FOTO VAN LAERE GALLERY ?? Dobbelpunk­t, Kati Heck.
FOTO VAN LAERE GALLERY Dobbelpunk­t, Kati Heck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium