Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Falconplei­n in ‘Trans’

Man achter Klub Goud cureert zaterdagen in club Faces TRANS ZA 12/01

-

S| FALCONPLEI­N 18 | VANAF 23U, 10 EURO KASSA | INSTAGRAM: TRANS_ANTWERP terker dan zichzelf, zo noemt Bert Vanlommel zijn liefde voor het nachtleven en voor locaties met een hoek af. Dit keer liet de man achter onder meer Klub Goud en Borgerwood zijn oog vallen op de club Faces, midden in het Schippersk­wartier. Daar organiseer­t hij vanaf vanavond elke zaterdag Trans.

“De afgelopen tijd zijn er verschille­nde gaten gevallen in het Antwerpse nachtleven”, vindt Borgerhout­enaar Bert Vanlommel, eigenaar van Bar Leon op het Krugerplei­n. “Bar Helder is weggevalle­n, net zoals Contrair, Petrol, Kelly Palmer en Haar. Het stond eigenlijk niet op mijn agenda om met iets nieuws op de proppen te komen. Maar toen ik over het Falconplei­n wandelde, stond de deur van Faces letterlijk en figuurlijk open. Uit nieuwsgier­igheid ben ik er binnengewa­ndeld.”

Het bleek liefde op het eerste gezicht. “Ik

heb een zwak voor plaatsen in de marge. Het Falconplei­n is een plek waar dag en nacht in elkaar overvloeie­n. Faces is de club van de Turkse Nederlande­r Ahmed Aslan. In onze gezamenlij­ke passie voor het nachtleven hebben we elkaar gevonden. We zijn meteen een versnellin­g hoger geschakeld, en kijk: vanaf vanavond cureer ik in Faces de zaterdagen.”

Dat doet Vanlommel onder de noemer Trans, dat hij definieert als “klein, intens en tijdelijk”. “Faces is een kleine club, er kan amper tweehonder­d man binnen. Dat is een vloek maar ook een zegen. Het geeft je de vrijheid om zowel op muzikaal vlak als op het gebied van identiteit eigenzinni­g te werk te gaan.”

Trans mikt op mensen met een voorliefde voor de alternatie­vere disco, funk en house, met af en toe een stoot techno; op ravers die wel houden van een zeker familiegev­oel. Want dj’s krijgen er vrij spel. “In de muziekscen­e waarin wij ons bewegen is

het de tendens om dj’s opnieuw meer ruimte te geven, om hen ‘allnighter­s’ te laten spelen. Dat is ook wat we in Trans zullen doen.”

Wekelijks slaat Vanlommel de handen in elkaar met een lokale dj of promotor, die op zijn beurt een gast uitnodigt. Dat duo zet dan de nacht op muziek. “We starten met A Local Hero, het alter ego van Hush Hefner, bekend van de populaire Hush Hush-feestjes. Samen met de Amsterdamm­er Elias Mazian staat hij in voor het openingsfe­est.”

Met Trans komt Vanlommel in zekere zin met een opvolger voor het succesrece­pt Klub Goud, zijn voormalige club in de Antwerp Tower, die momenteel gerenoveer­d wordt. “Ook Trans moet fris en vriendelij­k worden, zij het deze keer zonder dat we iets aan de inkleding veranderen. Geen m’as-tu vu-plek, want daar heb ik een ongeloofli­jke hekel aan, maar een goed uitgeruste feestlocat­ie voor een divers publiek.”

Wat?

Sinds 1985 al schuilt café WitzliPoet­zli in de schaduw van de kathedraal. Al die tijd is deze plek een vrijplaats voor kunstenaar­s, muzikanten en modeontwer­pers, maar ook voor de gewone Antwerpena­ar. De unieke huiskamers­feer maakt van dit café eentje uit de duizend. En daar draagt de uitgekiend­e muziekkeuz­e van de barmannen en –vrouwen alleen maar toe bij. Op geregelde basis gaan hier overigens ook liveoptred­ens door. Nog iets dat steeds zeldzamer lijkt te worden in onze stad. Blauwmoeze­lstraat 8

“Dit café is een thuis voor velen”, vertelt Diego Faes, die Witzli-Poetzli op 1 januari overnam. “De kleuren van het interieur, de muziek die altijd opstaat en de huiskamerc­oncerten die we wekelijks organisere­n maken van dit café een unieke plek, midden in het centrum. Van grote namen uit de kunstwerel­d tot daklozen: iedereen zit hier warm, tussen de mensen.” Maar ook om haar uitgebreid aanbod aan rums en whisky’s staat Witzli-Poetzli bekend. “Daar heb ik nog een assortimen­t aan tequila en mezcal aan toegevoegd. Mexicaanse dranken, want ik ben zelf half Mexicaans. Wist je trouwens dat de naam Witzli-Poetzli verwijst naar de Azteekse oorlogsgod? Voor mij klopt dit verhaal helemaal.”

Waar? Waarom de moeite?

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bert Vanlommel en Ahmed Aslan in de club Faces: “Trans moet fris en vriendelij­k worden.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Bert Vanlommel en Ahmed Aslan in de club Faces: “Trans moet fris en vriendelij­k worden.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium