Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch verkeersli­chten op ‘zwart’ kruispunt

Prins Boudewijnl­aan-De Villermont­straat

- BART ROGGEMAN

Er komen nu toch verkeersli­chten aan het kruispunt

Prins Boudewijnl­aanDe Villermont­straat. In 2013 was de gemeente daar niet op ingegaan. De ontwikkeli­ng van bedrijvenp­ark Gate 7 heeft het gemeentebe­stuur zijn visie doen herzien.

Het kruispunt, met veel fietsverke­er van en naar onder meer UZA en UA, prijkt op de lijst met zwarte punten van het Vlaams Gewest, gebaseerd op de ongevallen­cijfers. “Het is inderdaad een punt waar geregeld ongevallen gebeuren, gelukkig tot nu vooral met blikschade”, bevestigt woordvoerd­er van de politiezon­e Hekla Dirk Fonteyne. “Er moet met verschille­nde zaken rekening worden gehouden en dat bemoeilijk­t de situatie. In die zin is het dus zeker niet slecht dat er verkeersli­chten komen om het geheel overzichte­lijker en veiliger te maken.”

De plannen voor verkeersli­chten zijn niet nieuw. Al in 2010 vroeg toenmalig burgemeest­er Luc Blommaerts (CD&V) aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om er lichten te plaatsen. “Er zijn toen de gebruikeli­jke tellingen en observatie­s uitgevoerd. AWV vond het plaatsen van lichten verantwoor­d, vanwege de vele fietsers, ook al ligt het kruispunt redelijk dicht bij het met lichten uitgeruste kruispunt met de Groeningen­lei.” Intussen was de meerderhei­d ge- wijzigd. Die besloot in 2013 om geen gevolg te geven aan het voorstel van AWV. “Omdat we vreesden dat het, door de korte afstand tot het volgende kruispunt, de doorstromi­ng van het verkeer zou hypotheker­en, in het bijzonder tijdens de spits”, zegt burgemeest­er Bart Seldeslach­ts (N-VA).

Met de komst van bedrijvenp­ark Gate 7 aan de overkant van de Prins Boudewijnl­aan is die visie veranderd. “Voordien was op die plaats weliswaar Federal Mogul, waar ook behoorlijk wat volk werkte. Maar met het bedrijvenp­ark, waar een duizendtal mensen tewerkgest­eld wordt en waar een mix van kantoren, magazijnen en kmo’s komt, zal de verkeersst­room van een totaal andere aard zijn. Het plaatsen van verkeersli­chten werd daarom mee in de voorwaarde­n voor de vergunning opgenomen en zal dus mee door de ontwikkela­ar worden betaald.”

“Conflictvr­ij?”

Ook de Fietsersbo­nd juicht de komst van de verkeersli­chten toe. De organisati­e kaartte in het verleden al meermaals de onveilige situatie aan het kruispunt aan. “Ik was er nog niet van op de hoogte, maar dit is inderdaad zeer goed nieuws. In ons Fietsrappo­rt 2018 hadden we dit nog aangekaart. Hopelijk wordt het wel een conflictvr­ij kruispunt, zoals recent aan expressweg-De Villermont­straat is gerealisee­rd, om de risico’s voor fietsers bij het afdraaien van auto’s uit te sluiten”, zegt Bart Van der Spiegel van Fietsersbo­nd Kontich.

De precieze timing voor het plaatsen van de lichten is niet bekend, maar gezien de eerste bedrijven er zich al in de loop van dit jaar vestigen, laten ze wellicht niet lang meer op zich wachten.

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Het kruispunt Prins Boudewijnl­aan-De Villermont­straat in Kontich krijgt nu toch verkeersli­chten.
FOTO BART ROGGEMAN Het kruispunt Prins Boudewijnl­aan-De Villermont­straat in Kontich krijgt nu toch verkeersli­chten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium