Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van die medicijnen heb ik geen last. Behalve die keer dat ik opsteeg”

Achter de schermen van het grote testcentru­m voor medicijnen van Janssen Pharmaceut­ica

-

De bedrijven Pfizer en Janssen Pharmaceut­ica zoeken gezonde volwassene­n die nieuwe geneesmidd­elen willen testen. Wie proefkonij­n speelt, krijgt daar honderden of zelfs duizenden euro voor. “Ik heb bijna nooit bijwerking­en van de medicatie gehad. Behalve die keer dat ik een middel tegen een depressie uittestte. Het leek alsof ik geen handen en tanden meer had, en ten hemel opsteeg”, zegt proefkonij­n Daniëlle Janssens (58) uit Schoten.

De medicatie die we bij de apotheker kopen, wordt enkele jaren getest voor ze op de markt komt. Nadat een nieuw medicijn in een laboratori­um op dieren is getest, spelen gezonde mensen voor proefkonij­n. Pas daarna mogen mensen die de aandoening hebben waarvoor het medicijn bedoeld is, het geneesmidd­el uitprobere­n.

Pfizer test nieuwe geneesmidd­elen uit in zijn vestiging in Anderlecht. En het Kempense bedrijf Janssen Pharmaceut­ica doet zijn testen in een apart gebouw op de site van het Jan Palfijnzie­kenhuis in Merksem. De zogenaamde ‘Clinical Pharmacolo­gy Unit’ (CPU) van Janssen Pharmaceut­ica bevindt zich vlak naast de spoedafdel­ing van het ziekenhuis. Als er iets misgaat bij een testpersoo­n, kan er dus onmiddelli­jk worden ingegrepen.

Daniëlle Janssens

(58), een huismoeder uit Schoten, heeft in het CPU al een stuk of vijftien medicament­en getest. “Ik doe dit al tien jaar”, zegt Daniëlle. “Mijn belangrijk­ste motivatie is dat ik hiermee andere mensen kan helpen. Bovendien wordt elke testpersoo­n op voorhand uitgebreid gecontrole­erd op de medische gezondheid, waardoor ik er dus een gratis medisch onderzoek bijkrijg.”

“Ik doe het ook uit nieuwsgier­igheid en een beetje als bijverdien­ste. Het tarief is voor elk onderzoek anders. Ik heb eens 1.000 euro verdiend aan een onderzoek waarvoor ik vijf dagen en vier nachten in het centrum moest verblijven. Voor een onderzoek van veertien dagen kreeg ik 4.000 euro”, zegt Daniëlle.

Populair bij studenten

Er zijn ook veel studenten die aan deze testen deelnemen. “Het is een manier om makkelijk geld te verdienen, bijvoorbee­ld om mijn studies te betalen”, zegt een 26-jarige rechtenstu­dent uit Hoboken, die deelneemt

Maikel Raghoebar

aan onderzoeke­n bij Pfizer in Anderlecht. Hij wil niet met zijn naam in de krant.

“Ik krijg bij Pfizer gratis eten, het is er de hele tijd stil en ik kan me goed concentrer­en op mijn examens. Buiten af en toe een pil innemen en mijn bloed laten trekken moet ik niet veel doen. Eigenlijk word ik hier betaald om goed te studeren.”

Ontbijten is soms stresseren­d

Bij sommige onderzoeke­n krijgt de testpersoo­n een vaccinatie en mag hij daarna weer naar huis. Maar meestal moeten testperson­en enkele dagen of weken bij het bedrijf blijven logeren.

“Soms neem ik op de eerste dag een pilletje en moet ik daarna nog vier dagen blijven om bijvoorbee­ld mijn bloeddruk te laten meten”, zegt Daniëlle Janssens. “Overdag zit ik vooral op mijn tablet en brei ik een beetje.” Janssen Pharmaceut­ica voorziet ook ontspannin­gsruimtes met een televisiet­oestel, een biljarttaf­el en een Playstatio­n. Voor de liefhebber­s zijn er yogasessie­s en workshops om te knutselen. Testperson­en krijgen drie maaltijden per dag. “Bij Pfizer zijn dat eerder kleine porties. Bij Janssen Pharmaceut­ica worden we meer verwend. Daar moet ik oppassen dat ik tijdens een testperiod­e geen drie kilo bijkom”, zegt dokwerker

Chef CPU ‘‘In 2010 belandde een proefkonij­n in het ziekenhuis. Die persoon kan nu niet meer werken, waardoor onze verzekerin­g hem een maandelijk­se uitkering moet betalen.’’

Raf Resseler (55) uit Duffel, die geregeld geneesmidd­elen uittest voor verschille­nde farmaceuti­sche bedrijven.

“Maar soms is een maaltijd ook een beetje stress. Ik heb al meegemaakt dat ik bij het CPU in Merksem exact om 8u ’s morgens moest beginnen met eten, en exact om

8.20u de laatste hap moest nemen. En bij een ander onderzoek moesten we van 8u ’s morgens tot

13u ’s middags aan een baxter hangen. Van 20u ’s avonds tot 1u ’s nachts moest het nog eens.” “Omdat we tijdens onderzoeke­n altijd met meerdere mensen in een zaal overnachte­n, kon ik pas slapen als de baxters bij iedereen waren losgekoppe­ld. ’s Morgens moesten de baxters weer worden aangekoppe­ld. Toen heb ik enkele dagen een ernstig slaaptekor­t gehad”, zegt Raf Resseler.

Dat strikte timemanage­ment geldt niet alleen voor het ontbijt. “We moeten exact weten wanneer een geneesmidd­el uit het lichaam verdwijnt. Soms moeten we gedurende een hele tijd om de vijf of om de tien minuten bloed afnemen bij de testpersoo­n”, zegt Danielle Roef, hoofdverpl­eger van het CPU in Merksem.

“Er staat dan een klok naast ons die aftelt. Dat is soms stresseren­d, omdat we het ons niet kunnen veroorlove­n om een minuut te laat te zijn. Dat zou het onderzoek kunnen belemmeren.”

Gevaren van het onderzoek

Wat zijn de gevaren van het testen van geneesmidd­elen? “Die zijn klein. Ik doe al zes jaar aan testen mee en heb nog nooit last gehad van bijwerking­en”, zegt Raf. “Ik weet ook altijd op voorhand wat er precies van mij wordt verwacht. Aan testen waarbij ik een prik in het ruggenmerg krijg, doe ik bijvoorbee­ld nooit mee. Voor de rest heb ik weinig bezwaren.”

Daniëlle Janssens heeft ook weinig last van bijwerking­en. “Het is jaren geleden dat ik last heb gehad van de medicatie die ik hier uittest”, zegt Daniëlle. “Ik heb vroeger wel last gehad van een middel tegen depressie. De eerste keer dat ik het pilletje innam, voelde het alsof ik ten hemel opsteeg. Ik voelde mezelf letterlijk de lucht ingaan. Ik had precies geen handen en geen tanden

Proefkonij­n ‘‘Bij Janssen Pharmaceut­ica worden we verwend. Daar moet ik oppassen dat ik tijdens een testperiod­e geen drie kilo bijkom.’’

(links),

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Raf Resseler test geregeld geneesmidd­elen uit voor farmaceuti­sche bedrijven. In het laboratori­um worden de bloed- en urinestale­n van de testperson­en bij CPU in Merksem gecontrole­erd. Danielle Roef hoofdverpl­eger van het CPU in Merksem. met Ann-Sofie Peeters.
FOTO'S JORIS HERREGODS FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Raf Resseler test geregeld geneesmidd­elen uit voor farmaceuti­sche bedrijven. In het laboratori­um worden de bloed- en urinestale­n van de testperson­en bij CPU in Merksem gecontrole­erd. Danielle Roef hoofdverpl­eger van het CPU in Merksem. met Ann-Sofie Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium