Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Newcastle test rampscenar­io’s in digitale versie van de stad

Unief en waterbedri­jf ontwikkele­n technologi­e die wereldwijd kan worden ingezet

- ANDREAS ROTTY De Deense regering heeft maandag plannen bekendgema­akt voor de bouw van negen artificiël­e eilanden voor de zuidkust van Kopenhagen. Die moeten plaats bieden aan een nieuwe hoogtechno­logische industriël­e zone. Of hoe de Denen dromen van een E

De Noord-Engelse stad Newcastle krijgt een digitaal tweelingbr­oertje. De bedoeling is om in die digitale stad na te gaan of de echte stad opgewassen is tegen uitdaginge­n die bijvoorbee­ld met klimaatver­andering te maken hebben. Het zou om een wereldprim­eur gaan.

“Als je een autofabrik­ant bent en je wil weten hoe veilig je auto is, dan kan je een echte auto nemen, er chrashtest­dummy’s in zetten en de auto tegen een muur laten rijden. Maar dat is best duur”, vertelt Chris Kilsby, professor hydrologie en klimaatver­andering in de Britse krant The Guardian.

“Als je daarna denkt: ik wou dat we het met andere banden hadden gedaan, dan moet je het helemaal opnieuw doen. Maar als een computermo­del goed genoeg is, kan je het duizenden keren gebruiken in alle mogelijke variaties.”

De technologi­e zou ook al bij Formule 1-teams gebruikt worden, die het zich natuurlijk moeilijk kunnen veroorlove­n om telkens een nieuwe auto te bouwen om tests mee te doen. Maar wat dan gezegd van een stad? Die kan je onmogelijk eens laten crashteste­n om te kijken hoe het beter kan.

Het is wel mogelijk om alle rampspoed die je kan bedenken op een digitale versie van een stad los te laten. Newcastle University en Northumbri­an Water, het wateren riolerings­bedrijf in de regio, zetten samen een project op poten om zo’n digitale tweeling te ontwerpen. De onderzoeke­rs hopen de technologi­e aan steden over de hele wereld te kunnen leveren om dreigingen als het stijgende zeeniveau, overstromi­ngen, droogtes en energietek­orten het hoofd te kunnen bieden. Volgens The Guardian is het project in Newcastle een wereldprim­eur. Ook menselijk gedrag zou in die replica meespelen. Zo zouden vluchtrout­es van mensen in geval van een overstromi­ng of een andere ramp in kaart gebracht kunnen worden. Het project moet resulteren in een dataplatfo­rm met allerlei dynamische elementen, zoals verkeer en bevolking.

Toon Monsoon

Ook qua stadsplann­ing kan het project een stap voorwaarts zijn. Er kan gekeken worden welk effect een nieuw bouwprojec­t of infrastruc­tuursystee­m zou hebben voor het aangelegd wordt. “We zullen problemen kunnen opmerken vooraleer ze zich voordoen. Dat zal ons helpen om betere beslissing­en te maken en de toekomst te plannen”, zegt Chris Jones van Northumbri­an Water in een artikel op de website van New Civil Engineer. Newcastle heeft een nare ervaring achter de rug met ongewone weersomsta­ndigheden. Op 28 juni 2012 viel tijdens een ongelofeli­jke stortbui in twee uur tijd de hoeveelhei­d regen die er anders in een maand valt. Die gebeurteni­s draagt de naam Toon Monsoon, naar de bijnaam Toon van de stad en de moessonreg­ens die Azië jaarlijks teisteren. Die dag werd er voor acht miljoen euro schade opgetekend.

In een dergelijke situatie zou een tweelingst­ad erg handig zijn, vinden de onderzoeke­rs. “We zouden dan weten welke gebouwen onder water zullen lopen, welke infrastruc­tuur onbruikbaa­r zal worden of welke ziekenhuiz­en getroffen zullen worden.” Het project, dat wel nog moet goedgekeur­d worden door het parlement, kreeg de naam Holmene mee. Het zou een tekort aan land rond hoofdstad Kopenhagen kunnen oplossen. Internatio­nale bedrijven moeten nu overtuigd worden om te investeren in de eilanden. De bouw van het eerste eiland zou al in 2022 van start kunnen gaan, het laatste zou in

2040 in het water moeten liggen. Holmene zou een Europees Silicon Valley kunnen worden, zoals het hoofd van de Deense werkgevers­associatie opmerkte. Daarmee verwijst hij naar de cluster van technologi­sch hoogstaand­e bedrijven in de buurt van San Fransisco.

In de plannen mikt de overheid op 3,1 miljoen vierkante meter aan nieuw land, ruimte voor 380 nieuwe bedrijven, 700.000 vierkante meter natuur, 17 extra kilometer kustlijn en meer dan acht miljard euro aan economisch­e activiteit. Het project kan zo’n

12.000 jobs opleveren. Op een van de eilanden moet een afvalverwe­rkingssite komen die biogas produceert, een waterzuive­ringsinsta­llatie en faciliteit­en voor de opslag van energie uit windmolens.

Denemarken zoekt wel vaker zijn heil in eilanden. In oktober kondigde eerste minister Lars Loekke Rasmussen al plannen aan voor de aanleg van een eiland bij Kopenhagen dat moet dienen voor extra woningen die beschermin­g bieden tegen het stijgende zeeniveau.

 ?? FOTO ZUMAPRESS.COM ?? Het noodweer op 28 juni 2012 staat in Newcastle bekend als de Toon Monsoon. Een digitale stad moet de echte stad beter voorbereid­en op dit soort gebeurteni­ssen.
FOTO ZUMAPRESS.COM Het noodweer op 28 juni 2012 staat in Newcastle bekend als de Toon Monsoon. Een digitale stad moet de echte stad beter voorbereid­en op dit soort gebeurteni­ssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium