Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WIE ZIJN DE SLACHTOFFE­RS?

-

Iedereen kan slachtoffe­r worden, want iedereen kan worden verleid, zeggen psychiater­s.

De puberteit is een kwetsbare periode, tussen 13 en 20 jaar.

Extra risicofact­oren: laag zelfbeeld, een overbesche­rmende omgeving of juist een te weinig gestructur­eerde opvoeding, emotionele kwetsbaarh­eid, laag normbesef, ontwikkeli­ngsproblem­en of psychiatri­sche problemen, slachtoffe­rs van pestgedrag. Wie al getraumati­seerd is door mishandeli­ng of verwaarloz­ing loopt ook meer risico.

Meisjes uit een eercultuur zijn kwetsbaar: ze kunnen niet terug naar hun gezin als ze de eer van de gemeenscha­p schaden. Janice woont in een Nederlands stadje. Op haar 17de leerde ze een Turkse jongen van 19 kennen op een feestje van een ex-klasgenote, een meisje van wie Janice wist dat ze drugs gebruikte. “Ali vertelde me een zielig verhaal, dat hij problemen had met zijn ex en we hebben na het feestje afgesproke­n. Toen we een keer samen in een parkje zaten, kwamen er politiemen­sen voorbij. Ze namen me apart en zeiden: blijf bij die jongen uit de buurt. Ik wist niet wat ze bedoelden en maakte er niks van.”

“We gingen snel samenwonen; nu weet ik dat hij mij weg wilde van de invloed van mijn familie. In die tijd wilde ik niet zien wat er onder mijn ogen gebeurde, denk ik, wat iedereen wel zag. Ali en zijn vrienden zetten hun vriendinne­tjes in een huis en hun hele kennissenk­ring mocht van hen gebruikmak­en. Het ging via-via, ze kwamen zelfs uit Duitsland naar hier. Ook ik ben verkracht en misbruikt, maar alleen door zijn naaste vrienden.” “Toen mijn vader mij liet kiezen tussen ons gezin en Ali, heb ik Ali gekozen. Maar later is een en ander mij wel duidelijk geworden en vorig jaar heb ik met Ali gebroken, na meermaals naar de politie te zijn gestapt. Uiteindeli­jk heeft hij maar enkele weken in de cel gezeten. En plots kwam hij met een filmpje af dat hij aan mijn vader toonde: kijk wat je dochter allemaal doet. De schaamte was groot, maar ik heb het van me af kunnen zetten.” “Ergens zie ik in Ali nog een gevoelige, onzekere jongen, wat hij compenseer­t met zijn gedrag. Al weet ik ook dat ik daardoor mezelf niks waard voelde.”

“Mijn halfzus is nu 25, maar ze heeft het nog altijd heel moeilijk met wat er zes jaar geleden gebeurd is”, zegt de Antwerpse Tamara. “Toen kreeg ze een relatie met een Marokkaans­e jongen uit de buurt, die haar in de prostituti­e heeft geduwd. Hij loopt hier nu trouwens nog rond alsof alles oké en normaal is.”

“Mijn zus moest elke dag met het openbaar vervoer naar Gent of Nederland om in de prostituti­e te gaan werken. En intussen had hij hier andere meisjes en reed hij rond met dikke Mercedesse­n of Maserati’s. Die huurde hij in Duitsland met enorme waarborgen op haar naam, terwijl ze zelfs geen rijbewijs had.” “Op een gegeven moment kochten ze een puppy. Hij heeft het beestje met een hamer de kop ingeslagen, voor haar neus. Dat was deel van zijn psychologi­sche spelletjes en manipulati­es. Afschuweli­jk, die gast.”

“Ik heb er alles aan gedaan om mijn zus te helpen, ik heb haar bij hem weggehaald en in huis genomen. Neus tegen neus gestaan met die kerel, hem gaan aangeven. Het boeide mij niet wat me te wachten stond.”

“Maar wat ontstellen­d is: bij verhoor van de politie bleef ze partij kiezen voor hem. Ze heeft alles bekend, maar haar laatste woorden in het pv waren: ‘Ik ben hier omdat ik moet, maar ik geloof diep vanbinnen dat het een goede jongen is en ik dien geen klacht in.’ Ik heb er heel veel andere mensen in betrokken, maar niemand werd gehoord. Dat kan dus in dit land ...”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium