Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners: extra procedure tegen aanleg ondergrond­se parking

- MAAIKE FLOOR

Het juridische kluwen rond de parkeergar­age Steendok onder de Gedempte Zuiderdokk­en wordt alleen maar groter, nu de drie bewoners van Open Zuid Open een extra procedure hebben opgestart tegen de milieueffe­cten van de garage.

Hun advocaat Björn Cloots diende op de laatste dag van vorig jaar een milieustak­ingsvorder­ing in, omdat burgers sinds dit jaar geen milieustak­ingsvorder­ing meer mogen indienen. “Er worden dezelfde argumenten aangevoerd tegen de parkeergar­age als in de zaak voor de Raad voor Vergun- ningsbetwi­stingen die eerder al werd aangespann­en, maar het is een andere procedure”, legt Cloots uit. “De werf op de Gedempte Zuiderdokk­en werd geschorst vanwege de klacht van de bewoners van de Verviersst­raat, in afwachting van de behandelin­g ten gronde voor de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Maar stel dat die bewoners tot een compromis komen met de stad, dan vervalt die schorsing. Nu hebben wij een extra procedure achter de hand om te voorkomen dat we straks voor voldongen feiten staan.” Intussen liggen de werken aan de parkeergar­age en het geplande park al stil sinds mei vorig jaar, na de klachten van buurtbewon­ers. Zowel bewoners van de Verviersst­raat als bewoners van de buurtveren­iging Open Zuid Open stapten naar de rechter.

“Door het CurieuzeNe­uzenonderz­oek zijn we nog eens met onze neus op de feiten gedrukt over de slechte luchtkwali­teit van onze wijk”, zegt Inge De Bisschop van Open Zuid Open. “We gingen er ook vanuit dat er in een parkeergar­age voor tweeduizen­d wagens altijd luchtfilte­rs geplaatst worden. Dat blijkt in België, in tegenstell­ing tot in de buurlanden, niet verplicht te zijn. De ongezonde lucht wordt gewoon naar buiten geblazen, nota bene ter hoogte van de sportvelde­n en de speelruimt­e. Dat was een schok en een extra reden om die milieustak­ingsvorder­ing in te dienen.” Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) reageert summier op de nieuwe ontwikkeli­ngen. “Juridische zaken benaderen wij op een juridische manier. Als er gesprekken met bewoners zijn, gebeurt dat in alle discretie. Het is jammer dat sommige groepen het nodig vinden om alles in de media te brengen. De buurt heeft meegewerkt aan een mooi verhaal en we doen er alles aan om dat plan uit te voeren.”

De maatregele­n die de stad in augustus vorig jaar trof om tegemoet te komen aan de klachten van de bewoners in de Verviersst­raat, kon de klagers niet overtuigen. “Er liggen van beide kanten voorstelle­n op tafel, maar een voorstel over een tweede uitrit, wat onze vraag is, is er nooit geweest”, zegt Stijn Verbist, advocaat van de bewoners in de Verviersst­raat. De kosten van de stilgelegd­e werf, onder andere de gehuurde kranen, loopt vermoedeli­jk in de tientallen miljoenen euro.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De werf op de Gedempte Zuiderdokk­en ligt al stil sinds mei vorig jaar.
FOTO JORIS HERREGODS De werf op de Gedempte Zuiderdokk­en ligt al stil sinds mei vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium