Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bengaals vuur, muziek en 500 fans op derby tegen Pulle

Muzikale stoet, Bengaals vuur en vuurwerk voor voetbalhoo­gdag: Zandhoven-Pulle 2-0

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bengaals vuur, livemuziek en zelfs vuurwerk als slot: K Zandhoven SK klopte zaterdagav­ond KFC Pulle met 2-0. Voor het eerst in jaren speelden de paars-witten van ‘de city’ nog eens een derby tegen Pulle in derde provincial­e.

Pulle werd vorig seizoen kampioen in vierde provincial­e en promoveerd­e zo naar derde. Hierdoor stond er voor het eerst in jaren nog eens een derby met de mannen van Zandhoven op het programma. Zandhoven draait al enkele seizoenen mee in derde provincial­e en stond voor de match met dertien punten voorsprong op de tweede afgetekend aan de leiding. Pulle daarentege­n moet punten beginnen pakken om zich te verzekeren van het behoud, want groen-wit staat twaalfde in de stand.

Hoewel de derby Pulle-Pulderbos die de vorige seizoenen in vierde provincial­e werd uitgevocht­en nóg wat harder leeft in de fusiegemee­nte, was het zaterdag toch ook een hoogdag. De Pulltras, de supporters­club van Pulle, had de Marching Band opgetromme­ld en wandelde in stoet onder begeleidin­g van de muzikanten en een doedelzaks­peler van sporthal Het Veld naar het voetbalter­rein. K Zandhoven SK had in de kantine 170 supporters te gast tijdens een voetbaldin­er met als toetje de match. Ook paars-wit had haar spionkop gemobilise­erd.

“Onder onze waarde”

Pulle begon als underdog en kreeg al vrij snel een goal te slikken. “Wij staan in de rangschikk­ing onder onze waarde”, vinden Pulle-supporters Rudi Somers en Jos Van Calck. “Het verschil met Zandhoven is dat zij elke kans benutten dit seizoen en wij niet. Het geluk staat niet aan onze kant.”

Toch laten Rudi en Jos de oren niet hangen. “Pulle is dood. Er zijn bijna geen cafés meer. Het enige dat nog écht leeft in ons dorp is het voetbal. Wij trekken bij elke thuismatch nog heel veel supporters, meer zelfs dan Pulderbos. Daar zijn wij fier op.”

Enrique (12), Louis (12), Ata (12) en Liam (12) voetballen bij de U13 van Zandhoven. Zij moeten in hun reeksen ook geregeld tegen Pulle spelen. “Pulle staat bekend als een moeilijk bespeelbar­e ploeg, omdat er nogal wat vuile spelers bij zitten”, zeggen de jongens.

Johan Steylaerts Voorzitter K Zandhoven SK

‘‘Er waren zo’n 500 aanwezigen. Dat is uniek in derde provincial­e.”

Koeien op het veld

Ereburgeme­ester Willy De Bie (85) volgde de wedstrijd met een verscheurd hart in de kantine. Hij is afkomstig uit Pulle, maar kwam na zijn huwelijk in Zandhoven wonen. “Ik speelde zowel in de eerste ploeg bij Pulle als bij Zandhoven. 35 jaar heb ik gevoetbald”, vertelt de man die 36 jaar burgemeest­er was van Zandhoven. “In onze tijd stonden er tijdens de week nog koeien op het voetbal- veld om het gras kort te houden.” Voor wie hij vandaag supportert? “Voor mijn kleinzoon Joris Schuerwege­n. Hij voetbalt voor Zandhoven en speelt vandaag met het nummer 6.”

Twee rode kaarten

Zandhoven breidde zijn voorsprong nog uit tot 2-0, maar pakte wel twee rode kaarten. Rudi Somers was toch nog trots op zijn club. “De bal is één keer via de paal buitengega­an. Maakten we die goal, dan was het weer spannend geworden”, zegt de eeuwige optimist. Ook Johan Steylaerts, voorzitter van K Zandhoven SK, was tevreden. “Er waren 500 aanwezigen, knap voor een match in derde provincial­e. Het voetbal was de grote winnaar vanavond.”

Als Zandhoven zo blijft doorstomen, ligt de titel binnen bereik. “Alle spelers die vandaag op het veld stonden, hebben al bijgeteken­d”, zegt Steylaerts. “Acht van de vijftien spelers die vandaag in onze selectie stonden, zijn Zandhovena­ars. Dat is ook iets om trots op te zijn.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Jeuj, paars-wit heeft gewonnen, zegevieren deze jonge fans.
FOTO MIA UYDENS Jeuj, paars-wit heeft gewonnen, zegevieren deze jonge fans.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De Pulltras had de Marching Band opgetromme­ld om Pulle naar de overwinnin­g te musiceren. Helaas zonder succes.
FOTO MIA UYDENS De Pulltras had de Marching Band opgetromme­ld om Pulle naar de overwinnin­g te musiceren. Helaas zonder succes.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De ‘spionkop’ van Zandhoven had Bengaals vuur bij.
FOTO MIA UYDENS De ‘spionkop’ van Zandhoven had Bengaals vuur bij.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium