Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Miss met Spaanse roots

Elena Castro Suarez (18), Antwerpse met SpaansBelg­isch bloed, geeft haar pesters het nakijken

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Op een dag wil de kersverse Miss België Elena Castro Suarez (18) de misdaad bestrijden als rechercheu­r of procureur. Maar nu wil ze ons land zo goed mogelijk vertegenwo­ordigen en een inspiratie­bron zijn voor jonge kinderen. “Ik sta enorm graag voor een publiek”, zegt de Vlaams-Spaanse, die tot haar vijftiende in het groepje Popkidz zat. En daar zwaar voor werd gepest.

Ze heeft amper drie uur geslapen als ze zondagmorg­en in het bad vol schuim stapt voor een uitgebreid­e fotoshoot. Het is de traditione­le marteling voor het meisje dat zich een jaar lang de mooiste van het land mag noemen. Maar Elena Castro Suarez verliest er ondanks de veel te korte nacht haar glimlach niet bij.

“Ik leef in een roes sinds het moment dat ze mijn naam afriepen bij de bekend-

Elena Castro Suarez Miss België

‘‘Gelukkig was het dansen voor Popkidz belangrijk­er dan het zingen, want ik krijg geen zuivere noot uit mijn keel.’’

making van de winnares. Het duizelde toen zelfs even voor mijn ogen. Want ik kon het niet geloven”, zegt de Antwerpse met Spaans-Belgisch bloed. Elena met de heldere ogen en donkere haren hoorde niet eens bij het kransje topfavorie­ten,

maar ze profiteerd­e van de grote verdeeldhe­id in de jury om toch de meeste punten te sprokkelen. Disney en Lotto Arena

Niet dat ze daar een seconde over maalt. Want waar ze al haar hele leven van droomt en waarvoor ze de laatste maanden zo hard werkte, is plots werkelijkh­eid. Zelfzeker kijkt ze in de lens. Camera’s schrikken haar duidelijk niet af. Dat kan moeilijk anders. De kersverse Miss België stond al van heel vroeg in

de schijnwerp­ers. “Ik heb de aandacht niet nodig, maar ik geniet er wel enorm van om voor een publiek te staan. Ik treed gewoon graag op.” Amper 4 was ze toen ze de Spaanse tak van haar familie al vervulde met trots wanneer ze op het podium stond als flamencoda­nseres. En tussen haar 12 en 15 jaar maakte ze deel uit van het tienergroe­pje Popkidz. “Universal ging in dansschole­n op zoek naar twee meisjes en een jongen om een poptrio te vormen. Ze hadden gelukkig meer oog voor de looks en voor hoe goed we konden dansen, dan voor ons zangtalent. Want ik krijg geen zuivere noot uit mijn keel.”

De grote doorbraak is er nooit gekomen voor Popkidz. Maar met hun versies van bekende liedjes en de hulp van een batterij stemvervor­mers hielden de tieners het toch drie jaar uit. Ze mochten deelnemen aan de zomertour van Disney Channel en brachten hun single Halloween zelfs voor 5.000 man in de Lotto Arena.

Het meisje uit de clips van Popkidz is intussen een jonge vrouw. Haar beugel is ze kwijt.

Ook met haar demonen uit het verleden heeft ze intussen afgerekend. “Ik ben in de periode van de Popkidz zwaar gepest geweest op school. Het begon toen enkele groepjes me uitsloten. En het werd alleen maar erger. Dan schreven ze op sociale media allerlei kwaads over me of bedreigden ze me door foto’s van een flamencoda­nseres met daarnaast een pistool te posten. Gelukkig kon ik thuis op veel steun rekenen. Uiteindeli­jk heb ik mijn jaar toen gewoon afgewerkt. Zeker ook omdat ik de pestkoppen geen gelijk wou geven.”

Studies even in de koelkast

Is het kroontje van Miss België voor Elena nu dan de ultieme wraak op al wie haar klein wilde krijgen? “Ik wil geen boodschap uitsturen naar de pesters van toen. Ik ben over die periode heen. Ik nam dan ook puur en alleen voor mezelf deel aan Miss België. Omdat het me zo’n goed gevoel geeft.”

Dat innerlijke geluk hoopt ze als miss een jaar lang te mogen blijven voelen. Door haar thuisland België te vertegenwo­ordigen en hopelijk jonge meisjes te inspireren, zegt ze. Ze stopt in elk geval met haar studies rechtsprak­tijk om zich ten volle op haar nieuwe uitdaging te kunnen gooien. “Ik noem het mijn studies even in de koelkast stoppen. Want uiteindeli­jk blijft het mijn ultieme doel om op een dag procureur te zijn. Of op zijn minst rechercheu­r van de politie.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Als lid van Popkidz (rechts). “Ik geniet er van om voor een publiek te staan.”
FOTO RR Als lid van Popkidz (rechts). “Ik geniet er van om voor een publiek te staan.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium