Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mega-datacenter op voormalige site Electrabel

Ex-topman van Cardoen wil op oude elektricit­eitssite datacenter bouwen

- SYLVIA MARIËN

Karel Cardoen, de ex-topman van de gelijknami­ge autosuperm­arkt, wil een mega-datacenter brengen naar de oude Electrabel­site in Schelle. Hij denkt daarbij aan de Microsofts en Amazons van deze wereld. Een centrum voor de opslag van computerda­ta vreet energie. Cardoen wil daartoe groene energie op de terreinen van de voormalige Interescau­t-centrale opwekken. Daar staan nu drie windturbin­es, maar niet lang meer. Een optie is een getijdence­ntrale die energie haalt uit het verschil tussen eb en vloed aan de Schelde.

Karel Cardoen, de voormalige baas van de gelijknami­ge autosuperm­arkten, wil op de oude Electrabel­site in Schelle het grootste datacenter van het land bouwen. Het moet een groen datacenter worden, waarvan de groene energie ter plaatse geproducee­rd wordt. “Dit is een oproep aan de Microsofts of Amazons van deze wereld”, zegt Cardoen.

Twee jaar geleden, op zijn 65ste, stapte Karel Cardoen na 45 jaar uit de autoverkoo­p. Zijn vader had Cardoen in 1949 opgericht. Het bedrijf werd vorig jaar verkocht aan de Franse groep Aramisauto.com, maar de naam blijft bestaan. Cardoen telt zestien vestiginge­n in heel België.

Karel Cardoen ging zich intussen met zijn vennootsch­ap Immo 12 ook toeleggen op de ontwikkeli­ng van vastgoed. “Ik vind het heel leuk om met iets totaal anders dan auto’s bezig te zijn”, zegt hij.

Hij koopt grote terreinen op die onderbenut zijn en waar iets nieuws en waardevols van te maken is. In Herentals bezit Cardoen bijvoorbee­ld een oude legerkazer­ne. En begin 2016 verwierf hij de oude Electrabel- of Interescau­tsite in Schelle, in de buitenboch­t van de Schelde, aan de samenvloei­ing met de Rupel. Ze staat al sinds 2000 leeg.

Het herontwikk­elingsproj­ect heet NV Waterfront Schelle en vandaag schuift Cardoen een invulling van de site naar voren: de opbouw van een megacenter voor dataopslag. In een datacenter worden gegevens uit de ‘cloud’ opgeslagen voor grote bedrijven, vele kleinere firma’s en/of internetsp­elers. “Daar is enorm veel vraag naar”, zegt Cardoen, “en België loopt op dat vlak nog sterk achter. Gigacenter­s zijn er eigenlijk niet en ik zie de Electrabel­site als ideaal om een grote speler, genre Google, Microsoft, Facebook of Amazon, aan te trekken. Amazon bijvoorbee­ld haalt tegenwoord­ig meer inkomsten uit zijn dataopslag­verhuur (Amazon Web Services, red.) dan uit de andere activiteit­en.”

Getijdence­ntrale “Zo’n datacenter slorpt enorm veel

energie”, zegt Cardoen. “De stroom die het verbruikt, wordt omgezet in warmte en die willen we nuttig gebruiken. De opwekking van groene energie uit wind, zon en water vraagt weinig transport en past dus ook perfect op deze terreinen.”

Vlak bij de site loopt een hoogspanni­ngslijn – ideaal dus voor energiepro­ductie. Er staan op dit moment drie windturbin­es, maar die worden na 2021 afgebroken. Voorts denkt Cardoen aan een atol of een getijdence­ntrale, die energie wint uit het verschil in waterhoogt­e tussen eb en vloed: bij vloed wordt het hoge water achter een dam gevangen, om het bij laag water via turbines gekoppeld aan generatore­n terug te laten lopen. “Aan de Schelde kan het verschil tussen eb en vloed tot vijf meter oplopen”, zegt Cardoen, “dus zo’n centrale moet kunnen. Met de energie zou ook een complete ecologisch­e woonwijk op de site kunnen worden bevoorraad. In combinatie met de huidige kleine visvijver ziet Cardoen potentieel voor een gigantisch­e verwarmde kweekvijve­r.

Fietsen Wat het precies kan worden,

wordt nog onderzocht, al past het volgens Cardoen alvast wel in het ruimtelijk uitvoering­splan voor de site, dat de provincie Antwerpen samen met de gemeenten Schelle en Niel, en enkele andere ‘belanghebb­enden’ aan het uitwerken is. Ook de omwonenden

worden bij het proces betrokken. In het voorjaar moet daarover meer duidelijkh­eid zijn.

“Het grootste deel van de site is natuur, en dat zal ook zo blijven”, zegt Luk Lemmens (N-VA) gedeputeer­de voor ruimtelijk­e ordening van de provincie Antwerpen. “De omgeving is een populaire fietsstree­k in Vlaanderen en in de herontwikk­eling van de site zien we een uitstekend­e mogelijkhe­id om de fietsverbi­nding langs de Schelde te optimalise­ren.”

De kade nodigt uit voor het opzetten van een halte voor de waterbus, stelt de ‘visienota’ ook. De indrukwekk­ende generatorh­al is cultuurhis­torisch erfgoed en blijft sowieso bewaard.

In haar analyse van de mogelijke invulling van de site zag de provincie twee scenario’s. In het eerste zou de Electrabel­site een recreatiee­n cultuurlan­dschap worden, als trekker voor de Rupelstree­k. Met een ‘ecolodge’ bijvoorbee­ld, natuurvrie­ndelijke toeristena­ccomodatie. Een aantal tijdelijke en permanente kunstwerke­n. Een wellnessce­ntrum, een openluchtz­wembad. En een “gezonde mix” van zorgappart­ementen, gezinswoni­ngen en tweede verblijven.

In het tweede scenario wordt de site eerder een “productiev­e zone die haar identiteit maximaal gebruikt”, met plaats voor “innovatiev­e vormen van energieops­lag en -gebruik”. Dat in combinatie met een ecologisch­e woonwijk. Karel Cardoen zelf zit dus op dat tweede scenario. “Die woonwijk zie ik trouwens niet als spiegelbee­ld van de tuinwijk, maar eerder aan de Schelde, pal aan het water met zicht op het tegenoverl­iggende natuurgebi­ed. Het is daar

magnifiek.”

Karel Cardoen Ondernemer

“Een datacenter slorpt enorm veel energie. Dan is groene energie een goede zaak.”

 ?? FOTO DE TIJD ?? Karel Cardoen voor het gebouw van ‘den Escaut’: “Ik roep de groten der aarde op om een datacenter te openen op deze site.”
FOTO DE TIJD Karel Cardoen voor het gebouw van ‘den Escaut’: “Ik roep de groten der aarde op om een datacenter te openen op deze site.”
 ?? FOTO'S ?? Een datacenter bestaat uit een massa computerka­sten. In het gebouw van Interescau­t is daar ruimte voor.
FOTO'S Een datacenter bestaat uit een massa computerka­sten. In het gebouw van Interescau­t is daar ruimte voor.
 ?? AP EN JORIS HERREGODS ??
AP EN JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium