Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Unieke topstukken in Plantin-Moretus

Unieke topstukken te bezichtige­n in Museum Plantin-Moretus

- ILSE PRINSEN

De collectie van het Museum Plantin-Moretus is enkele uitzonderl­ijke aanwinsten rijker. Het enige resterende exemplaar van de Utopiakaar­t van Ortelius en drie schetsboek­en van de Antwerpse barokbeeld­houwer Peter Verbruggen de Jonge werden zaterdag onthuld.

De Utopiakaar­t van Abraham Ortelius is letterlijk uniek. “Ze werd in twaalf exemplaren gedrukt, maar er is wereldwijd nog slechts één exemplaar bekend, de kaart die nu terugkeert naar de plek waar ze eeuwen geleden werd gedrukt”, verklaart Iris Kockelberg­h, directeur van het Museum PlantinMor­etus. “Ik heb acht jaar op dit moment gewacht, zodra ik vernam dat die zeldzame kaart in Nederlands bezit was. Mijn hart sloeg even over toen de eigenaar ons vorig jaar contacteer­de met de vraag of wij die niet wilden kopen.” Het prijskaart­je lag voor het museum te hoog, maar de Koning Boudewijns­tichting kon de kaart verwerven voor 175.000 euro.

Atlassen

Het pronkstuk wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum Plantin-Moretus, waar het een prominente plaats krijgt. “Hoewel Ortelius de kaart zelf als een spielerei bestempeld­e, is die voor ons museum een uiterst belangrijk­e aanwinst”, legt Kockelberg­h uit. “Ortelius startte zijn loopbaan als inkleurder bij Christoffe­l Plantijn, maar ontwikkeld­e zich tot cartograaf en humanist en werd een van de grote auteurs, verbonden aan de drukkerij. Hij verwierf vooral roem als uitvinder van de moderne atlas en het overgrote deel van zijn atlassen werd gedrukt bij Plantijn.”

De cartograaf maakte de kaart in 1595- 1596 op basis van het beroemde boek

Utopia van de humanist Thomas More, grotendeel­s geschreven toen die in Antwerpen verbleef. In deze satire op het Europa van zijn tijd beschrijft More het ideale, denkbeeldi­ge eiland Utopia, dat uitsluiten­d wordt geregeerd door de rede en waaruit egoïsme is gebannen. “Ortelius tekende de kaart zoals Utopia er zou hebben uitgezien, een beetje als een rebus, waarin veel te ontdekken valt.”

Ook drie schetsboek­jes van de barokbeeld­houwer Peter II Verbruggen zijn van grote waarde voor het museum. “Het zijn de enige gekende schetsboek­en van een Antwerpse beeldhouwe­r uit de 17de eeuw”, vertelt Kockelberg­h. “Daarop heb ik zelfs nog langer gewacht, ruim twintig jaar. Toen wij destijds een aantal tekeningen van deze beeldhouwe­r kochten bij een privéverza­melaar, deed die tot mijn grote spijt de schetsboek­jes niet van de hand. Het is geweldig dat de Vlaamse overheid die nu wel heeft verworven en in bruikleen geeft aan ons museum.”

Deze boekjes reisden mee met de Antwerpse kunstenaar op zijn reis door Rome. Er staan vooral ontwerpen in voor zuilen, frontons en altaren. “Ze vormen een unieke bron voor de studie van deze meester en van de invloed die de Italiaanse barok had op de altaren, gemaakt door zijn jongere broer Hendrik-Frans voor onder meer de Antwerpse Sint-Augustinus­kerk.”

Deze topstukken werden zaterdag plechtig onthuld in aanwezighe­id van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld), kersvers Antwerps cultuursch­epen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en Thomas Leysen, voorzitter van de Koning Boudewijns­tichting. De schetsboek­en zijn op zaterdag 19 en zondag 20 januari te bewonderen in de nieuwe leeszaal van het museum. Nadien krijgen ze samen met de Utopiakaar­t een plek in de publieke collectie van het Museum Plantin-Moretus.

Museum Platin-Moretus, Vrijdagmar­kt 22-23, Antwerpen

Iris Kockelberg­h Directeur Museum Plantin-Moretus

“Wereldwijd is nog slechts één exemplaar bekend, de kaart die nu terugkeert naar de plek waar ze eeuwen geleden werd gedrukt.”

 ??  ?? Van linksaf: ThomasLeys­en, Sven Gatz, Nabilla Ait Daoud enIris Kockelberg­h
Van linksaf: ThomasLeys­en, Sven Gatz, Nabilla Ait Daoud enIris Kockelberg­h
 ?? FOTO'S MUSEUM PLANTIN-MORETUS ?? Links: Een fragment uit een van de schetsboek­jes van Peter II Verbruggen. Rechts: Utopia volgens Ortelius. “Het is als een rebus, waarin veel te ontdekken valt.”
FOTO'S MUSEUM PLANTIN-MORETUS Links: Een fragment uit een van de schetsboek­jes van Peter II Verbruggen. Rechts: Utopia volgens Ortelius. “Het is als een rebus, waarin veel te ontdekken valt.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium