Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven moeten ook luisteren naar jongeren

- Sacha Van Wiele Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be @SachaVanWi­ele

Antwerps Voka-voorzitter Jo De Backer kwam op de nieuwjaars­receptie van de ondernemer­sorganisat­ie met een wel zeer straf cijfer. De jeugdwerkl­oosheid bij mensen van allochtone origine zou de stad Antwerpen alleen al een half miljard euro kosten. Het is een maatschapp­elijk drama, voegde hij daaraan toe. Dat laatste klopt. Jeugdwerkl­oosheid is geen zegen voor een stad. Maar waar komt dit astronomis­ch hoge bedrag vandaan? De Backer geeft toe dat hij zelf niet weet hoe deze kosten zijn berekend. Hij zegt dat hij het getal ook maar heeft aangereikt gekregen. Het is jammer dat een toespraak voor het kruim van de bedrijfsle­iders en politici van Antwerpen niet beter onderbouwd is. Door de focus te leggen op de werklooshe­id onder allochtone­n en daar hoge kosten aan te verbinden, legt hij wel heel erg de nadruk op de factor afkomst, meer dan op andere redenen waarom zo veel jongeren in Antwerpen geen werk vinden. Een jonge allochtone werkloze kost de stad ook niet meer dan een autochtone. Dat geeft De Backer toe.

De hoge werklooshe­id in de stad is een probleem. De Antwerpse werklooshe­idsgraad ligt op 13%, wat het dubbele is van het Vlaams gemiddelde. 75% van de kinderen en jongvolwas­senen tot 25 jaar in de steden zijn van allochtone origine. Vier op de tien hebben geen diploma en de helft heeft geen job. Een van de redenen waarom de werklooshe­id zo hoog is bij deze groep, is volgens de Voka-voorzitter de slechte kennis van het Nederlands. Dat argument speelde ooit een grote rol, maar ondertusse­n is dat niet meer de belangrijk­ste reden. De meerderhei­d van de jongeren van allochtone afkomst is al tweede, derde en zelfs vierde generatie Antwerpena­ar.

Het probleem zit dieper. Jongeren van allochtone afkomst missen een sociaal, profession­eel netwerk, net als mensen die in kansarmoed­e leven. Ze kunnen in hun zoektocht naar een job onvoldoend­e terugvalle­n op familie, vrienden en kennissen. De kernboodsc­hap van Voka-voorzitter De Backer is terecht. Bedrijven moeten inspanning­en doen om deze jongeren op te nemen in de economie. Er zijn in Antwerpen heel wat getalentee­rde jongeren van allochtone afkomst die hen daarbij willen helpen, die hun netwerken willen aanbieden en kunnen uitgroeien tot aanspreekp­unten. Bedrijven moeten alleen de deur openzetten, luisteren en bereid zijn om te handelen. De inspanning­en van die jongeren onder de aandacht brengen is een betere manier om het probleem te benaderen dan een enorm negatief bedrag te vermelden. Die manier zal de bedrijfsle­iders op de duur veel beter helpen om hun vacatures op te vullen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium