Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voka geeft beter het voorbeeld”

-

Dat mensen van allochtone afkomst geen job vinden, heeft niet te maken met taal, maar wel met het gebrek aan diversitei­t op de werkvloer en de afwezighei­d van een sociaal, profession­eel netwerk. Dat ervaren Rachid Lamrabat (foto boven) van het strategisc­h management­bureau Tiqah en Illias Marraha, voorzitter van het netwerkpla­tform Muslinked.

“Voka zou misschien eens eerst eens een beeld moeten opmaken over welke jongeren het nu juist gaat”, zegt Lamrabat, die bedrijven adviseert over diversitei­t. “De ondernemer­sorganisat­ie zal snel zien dat het allang niet meer over taal gaat. Ik vrees dat heel wat werkgevers bij Voka nog af te rekenen hebben met een reeks vooroordel­en en stereotiep­en over deze potentiële werknemers. Het gaat niet over racisme, maar veeleer over onbekend maakt onbemind.”

Een groot probleem is volgens Lamrabat de afwezighei­d van enige verbinding tussen werkgevers en jongeren van allochtone afkomst. “Als je deze werknemers echt wil aantrekken, dan moet je beginnen met voor meer diversitei­t te zorgen, ook op het niveau van de personeels­dienst”, zegt Lamrabat. “Zo krijg je ook ineens toegang tot deze groepen. Een autochtone werkzoeken­de zal in eerste instantie zijn netwerk van familie, vrienden en kennissen aanspreken in de zoektocht naar een job. Een allochtone werkzoeken­de klopt aan bij de VDAB door afwezighei­d van zo’n sociaal, profession­eel netwerk.”

Netwerken

Muslinked is een organisati­e die investeert in het uitbouwen van netwerken van getalentee­rde profession­als met migratiewo­rtels rond ondernemen en onderwijs. “60% van de mensen die een job vinden, hebben dit te danken aan hun netwerk”, zegt Muslinked-voorzitter Marraha. “Mensen met migratieac­htergrond hebben dat netwerk niet. Autochtone jongeren die na hun hogere studie afstuderen, hebben naar alle waarschijn­lijk direct werk. Een allochtone jongere met een diploma bachelor of master moet eerst een jaar solliciter­en. Het heeft echt niets met taal te maken. Bedrijven zouden in hun zoektocht naar werknemers contact moeten zoeken met het middenveld en samen een echt diversitei­tsbeleid opzetten. Ze moeten ook op de hogere beslissing­sniveaus, zoals de personeels­dienst, werken aan diversitei­t. Dankzij een werknemer met migratiero­ots krijg je automatisc­h toegang tot deze potentiële werknemers. Misschien moet Voka zelf eens het voorbeeld geven. Anderen zullen dan wel volgen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO JORIS HERREGODS FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium