Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots lag ik zelf op mijn operatieta­fel”

Nieuwe ‘Topdokter’ Ann Smeets (48) is zowel borstchiru­rg als borstkanke­rpatiënt

- JONAS MAYEUR

Wie zorgt er nog voor de zieken als de dokter ziek is? “In mijn geval: een collega die haar pensioen wilde uitstellen tot ik hersteld was”, zegt professor Ann Smeets, borstchiru­rg in het UZ Leuven. Zij kreeg twee jaar geleden zelf de diagnose borstkanke­r. Een operatie en een lange revalidati­e later haalt ze opnieuw zelf tumoren weg. Van chirurg tot patiënt en terug, en straks zelfs een van de nieuwe op Vier.

Topdokters

Overmorgen is operatieda­g voor Ann Smeets, chirurg in een van de grootste klinieken van het land, het universita­ir ziekenhuis Gasthuisbe­rg. Elk jaar worden in Leuven bij zo’n zeshonderd vrouwen kwaadaardi­ge tumoren weggehaald, meestal slechts de eerste stap in een lange reeks behandelin­gen tegen borstkanke­r. Dat is de frequentst­e tumor in ons land bij vrouwen: maar liefst een op de negen krijgt de ziekte ooit.

Zo’n 150 van de zeshonderd borstkanke­roperaties per jaar voert dr. Smeets uit. Elke week beslist ze eigenhandi­g over het verdere leven van de vrouw voor haar op de operatieta­fel. “Elke patiënt is van tel, maar intussen is het voor mij ook routine. Ik opereer van half acht ’s morgens tot half zes ’s avonds. De ene patiënt volgt de andere op, en tijdens de wissels is er tijd voor de lunch. De ervaring maakt dat je er rustig onder blijft. Na de operaties drinken we nog een koffie, doen we onze ronde en dan rij ik naar huis. In de auto ontlaad ik.”

Dr. Smeets woont in Roeselare, anderhalf uur rijden van Leuven. Tijdens haar opleiding in een West-Vlaams ziekenhuis leerde ze haar echtgenoot kennen. Ook een chirurg, bij wie ze destijds stage deed.

Ander mens, andere dokter

Twee jaar geleden kreeg de borstchiru­rge te horen dat ze zelf aan borstkanke­r leed. Normaal is zij het die de diagnoses meedeelt. Nu zat ze plots aan de andere kant van de tafel. “Die tumor moet weg uit mijn lijf, was mijn eerste gedachte”, zegt Smeets. “Zoals veel patiënten denken. Daarna pas komt het besef dat een borstopera­tie ook een verminking is.” Zelfs bij een borstspare­nde operatie wordt een vrouw geraakt in haar identiteit. “Ik ben me altijd bewust geweest van hoe dubbel mijn operaties zijn. Maar sinds ik het zelf meemaakte, kan ik me nog veel beter inleven in mijn patiënten.”

Intussen gaat het weer goed. “Mijn kanker is een probleem dat in principe opgelost is”, zegt dr. Smeets. Dankzij de hulp van een collega-professor, Marie-Rose Christiaen­s, die haar pensioen uitstelde. Eerst opereerde zij haar collega, daarna nam ze haar patienten over. “Ik heb de tijd gekregen om langzaam terug te keren. Dat heeft het verschil gemaakt.” De ziekte heeft van dr. Smeets wel een andere dokter gemaakt, zegt ze. Geen betere. Dat is te veel eer voor die vreselijke ziekte. “Maar zwaar ziek zijn, verandert je als mens en dus sowieso ook als arts. Ik heb leren nee te zeggen tegen dingen die ik niet graag doe of niet goed kan. En ik vertrouw meer op mijn eigen gevoel.”

Waarom net zij getroffen werd door borstkanke­r, is voor de gespeciali­seerde dokter een raadsel. “We staan helaas aan de top in Europa qua aantal nieuwe gevallen. Maar zonder dat we weten waarom. De belangrijk­ste risicofact­or is vrouw zijn, en dat kan je niet verhelpen natuurlijk. De tweede factor is erfelijkhe­id: zit het in de familie of niet? En ja, je kan beter wel dan niet bewegen. Maar ik wil de kankerpati­ënten niet te eten geven die perfect gezond leven.” Gelukkig is borstkanke­r heel dikwijls te genezen. “De overleving­skansen zijn groter dan veel mensen denken. Zodra het woord kanker valt, beginnen patiënten in hun hoofd al hun begrafenis te plannen. Maar na vijf jaar is negen op de tien nog in leven.”

Meer begrip

Dr. Smeets hoopt met haar deelname aan Topdokters meer inzicht te geven hoe artsen daarin slagen. Een goeie behandelin­g vraagt een zeer nauwe samenwerki­ng tussen chirurg, radioloog, patholoog, oncoloog en radiothera­peut. Tegelijk hoopt Smeets dat er straks meer begrip is voor mensen met kanker. Iedereen kent wel iemand die de ziekte heeft. En toch reageren we vaak nog ontzettend krampachti­g. “Je raakt mensen kwijt als je ziek bent. Ze mijden je, omdat ze zich zelf ongemakkel­ijk voelen. Ik hoor patiënten daar vaak over bezig.

Het zou een enorm verschil maken als iedereen normaal zou doen tegen mensen met kanker.”

Het nieuwe seizoen van Topdokters start maandag 28 januari op Vier

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? “De overleving­skansen zijn groter dan veel mensen denken. Zodra het woord kanker valt, beginnen patiënten in hun hoofd al hun begrafenis te plannen”, zegt dokter Ann Smeets.
FOTO DIRK VERTOMMEN “De overleving­skansen zijn groter dan veel mensen denken. Zodra het woord kanker valt, beginnen patiënten in hun hoofd al hun begrafenis te plannen”, zegt dokter Ann Smeets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium