Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Weven met plastic uit de Schelde is echt ontspannen­d”

Lot (35) uit Borgerhout hoopt op navolging van haar “activistis­che weefgroep”

- SYLVIA MARIËN www.stormkop.be

Plastic, en met name de vervuiling van het milieu daardoor, is vandaag een groot thema. Baggeraar DEME staat klaar om op de Schelde een plasticvan­ger te installere­n, maar ook veel subtieler is er initiatief rond Scheldepla­stic: activistis­che wevers halen plastic uit de Scheldeboc­ht en maken er wandkleden van.

“90% van het plastic in de Schelde bevindt zich onder het wateropper­vlak”, legde bioloog Bert Teunkens (Universite­it Antwerpen) zaterdag in uw krant uit. “Maar in de bocht van de Schelde spuwt de rivier het afval dankzij de getijden uit”, zegt Lot Saldien (35) uit Borgerhout. “Het is de ideale plek om plastic, en ander afval, op te gaan rapen.”

Lot doet dat zowat elke dag, samen met de kinderen die met de school naar Stormkop komen, of er een workshop of familiebru­nch doen. Stormkop is een “kunsteduca­tieve vrijhaven voor kinderen en volwassene­n”, legt Lot uit - gelegen aan de Droogdokke­nweg in Antwerpen en dus ook aan de Scheldeboc­ht. “Je vindt er stukken speelgoed, veel touw uit de scheepvaar­t, flesjes, linten, noem maar op. Het is véél.”

“Met het afval dat we daar verzamelen maken we samen met de kinderen kunstwerkj­es die we geregeld veilen. We wassen het plastic telkens eerst, sorteren het op kleur en gaan ermee aan de slag”, zegt Lot. “Maar onlangs kwam ik samen met een paar vriendinne­n op het idee om met dat plastic te gaan weven - we deden al graag handwerk. Met mijn dochter heb ik op een simpel weefgetouw­tje een eerste ‘banner’ van plastic gemaakt, en met een vriendin, tijdens onze caféavonde­n in de Plaza Real in Borgerhout, hebben we er in tien uur tijd een grotere geweven.” Het is een werk in rode kleurschak­eringen geworden, met onder meer plastic lint, een verpakking ontbijtkoe­ken en een speelgoedt­ruckje.

Wereldmili­eudag

Ze waren gisteren te zien in Stormkop, als voorbeeld voor de kinderen en moeders die zelf aan het weven sloegen met allerhande materiaal. “We hopen met Stormkop een grote beweging in gang te zetten in en zelfs buiten de stad, een ‘Waste Wave’, als reactie op de wereldwijd­e problemati­ek rond plastic afval”, zegt Lot. “Het is een ernstig thema waar je creatief mee om kunt gaan, ludiek ook en verbindend. Dat is ook samen plastic weven: je maakt er iets gezelligs van, het is niet moeilijk, je babbelt en je bent ondertusse­n met je handen bezig. Een soort oerinstinc­t, echt ontspannen­d. In alle culturen wordt geweven: van Zuid-Amerika over Scandinavi­ë tot in Azië. Het is functionee­l en sociaal tegelijk. Iedereen, van alle leeftijden, mag zich bij ons aansluiten, en wij hopen dat er zo tal van activistis­che weefgroepe­n ontstaan.”

Met al het weefwerk dat nog geproducee­rd zal worden, wil Stormkop op 4 juni “een nog onbekende plek in de stad inpakken”, zegt Lot. “Misschien gaan we de werken laten drijven, of we hangen ze ergens groots op. Bedoeling is alleszins een statement te maken aan de vooravond van ons vijfdaagse festival ‘Zeebonken en Scheldejut­ters’, dat start op Wereldmili­eudag.”

Lot Saldien. “We hopen een grote beweging in gang te zetten, een ‘Waste Wave’, als reactie op de wereldwijd­e problemati­ek rond plastic

afval.” FOTO JAN VAN DER PERRE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERREJAN VAN DER PERRE ?? Een plastic weefwerk in rode kleurschak­eringen van Lot Saldien en een vriendin.
FOTO JAN VAN DER PERREJAN VAN DER PERRE Een plastic weefwerk in rode kleurschak­eringen van Lot Saldien en een vriendin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium