Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met of zonder Dedecker: N-VA-trein dendert richting 26 mei

Partij droomt luidop van Vlaamse regering zonder CD&V

- TEX VAN BERLAER

In de regering of in de oppositie: de sfeer zit er altijd in bij N-VA. De Vlaams-nationalis­ten maken zich op voor (alweer) een cruciaal verkiezing­sjaar. De inzet? Vlaams zo snel mogelijk een regering smeden, om federaal de afslag richting confederal­isme te nemen. In die volgorde. Er wordt al luidop gedroomd om op Vlaams niveau CD&V in te ruilen voor sp.a, naar Antwerps model.

was geen eindstatio­n, maar een nieuw begin voor N-VA. Dat is duidelijk na de jaarlijkse nieuwjaars­receptie. De 5.500 leden blaakten van zelfvertro­uwen in de Nekkerhal in Mechelen. In zijn toespraak verdedigde voorzitter Bart De Wever het vertrek van N-VA uit de federale regering naar aanleiding van het VN-migratiepa­ct. “Ik ben fier dat wij standvasti­g zijn gebleven. Want dit gaat niet over een detail, maar over de kern van onze overtuigin­g”, aldus De Wever. Die “standvasti­gheid” zorgde voor een knik naar boven in de ledenwervi­ng. De partij sloot 2018 af met 46.000 leden.

Lang voor de speech zaten de twee meest geliefde nieuwkomer­s klaar op de voorste rij. Ex-MR-politica Assita Kanko en activiste Darya Safai konden op heel wat aandacht rekenen. Tussen neus en lippen wordt de Brusselse Kanko zelfs “ministeria­bel” genoemd. Hoe dan ook toonde De Wever zich dankbaar met hun overstap: “Het zijn dames die weten waarover het gaat als we spreken over waarden van de Verlichtin­g, dames die kunnen vertellen uit eigen ervaring hoe kostbaar die zijn.”

CD&V inruilen voor sp.a

Ook de voormalige leading lady, Liesbeth Homans, was van de partij. Aanvankeli­jk hield ze zich wat afzijdig van de rest van de partijtop. Toch kreeg de Vlaamse viceminist­er-president heel wat verzoeken om samen op de foto te gaan. Wellicht is dat een hart onder de riem bij haar moeizame strijd om een hoge plaats op de Antwerpse lijst voor het Vlaamse

Parlement.

Die plaatsen zijn immers peperduur. Want hoewel De Wever federale beleidsdom­einen als migratie, pensioenen en energie niet loslaat, begint het N-VA te dagen dat haar kansen op regeringsd­eelname het grootst zijn op Vlaams niveau. De Wever alludeerde daarop: “Niemand die denkt dat de volgende Vlaamse regering moeilijk te vormen zal zijn, laat staan dat Vlaanderen onbestuurb­aar zou worden. We zijn in goede handen.”

De aanwezige parlements­leden beseffen het ook. De Vlaamse regering zal er wellicht sneller zijn dan de federale, temeer omdat de Vlaams-nationalis­ten geen bondgenote­n hebben om hun confederal­isme mee uit te voeren.

Niet voor niets wordt onderwijs een van dé speerpunte­n van de campagne. Tussen pot en pint droomden prominente N-VA’ers luidop over een Bourgondis­che coalitie op Vlaams niveau: geel, blauw en rood, naar Antwerps voorbeeld. Zonder CD&V wordt het in de hand houden van de katholieke onderwijsk­oepel bijvoorbee­ld een pak gemakkelij­ker, zo luidt het. In september claimde De Wever al de nieuwe minister van Onderwijs, op de receptie kijkt geel vooral naar Theo Francken om die functie in te vullen.

Sneer naar Michel

Francken, nog altijd ’s lands populairst­e politicus, werkte als een magneet op de aanwezigen. En ook Jan Jambon werd voortduMar­rakesh rend vastgeklam­pt. De ex-vicepremie­r wordt vooruitges­choven als nieuw Vlaams minister-president, als opvolger van Geert Bourgeois, die minder aandacht genoot van de toegestroo­mde N-VA-leden. Bourgeois staat ook binnen de hoge N-VA-regionen almaar meer geisoleerd. Hij zou gekant zijn tegen de piste van de partijtop om JeanMarie Dedecker als onafhankel­ijke aan boord te hijsen.

Van Dedecker zelf was echter geen spoor te bekennen. Hij was er dus niet bij om de sneer van De Wever naar premier Charles Michel (MR) te beantwoord­en met applaus, zoals de duizenden gegadigden deden. “Bespaar ons dan alstublief­t pompeuze verklaring­en over de goede kant van de geschieden­is”, aldus De Wever, die verwees naar de speech van Michel in Marrakesh. “Meet u geen morele superiorit­eit aan. Het siert u niet en het past u niet.”

Met of zonder Dedecker: de N-VA-trein dendert voort richting 26 mei.

Bart De Wever N-VA-voorzitter

‘‘Bespaar ons alstublief­t pompeuze verklaring­en over de goede kant van de geschieden­is.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? DJ Demir brengt sfeer in de zaal.
FOTO PHOTO NEWS DJ Demir brengt sfeer in de zaal.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium