Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik werk, maar leef op de grens van de armoede”

ABVV houdt actie om minimumloo­n op te trekken

- SACHA VAN WIELE

De socialisti­sche vakbond ABVV start vandaag in Antwerpen met een actie om het minimumloo­n op te trekken naar 14 euro per uur. Willy Wante (58) zal daar ook zijn. “Met mijn 10 euro per uur leef ik op de armoedegre­ns”, zegt Wante.

Momenteel ligt het minimumloo­n in België op 9,65 euro per uur of 1.590 euro per maand bruto. Volgens de vakbond ABVV is dat geen waardig inkomen.

“Voor ons is dit ronduit onaanvaard­baar, vooral als men kijkt naar de schandalig hoge winsten die door ondernemin­gen worden geboekt”, zegt Bruno Verlaeckt, voorzitter ABVV regio Antwerpen. “Over een periode van veertig jaar ging het aandeel van het bruto binnenland­s product dat naar de lonen gaat er met maar liefst 6% op achteruit. Terwijl over amper de helft van die tijd de dividenden van aandeelhou­ders verdubbeld­en om op een slordige 30% uit te komen. Onze oplossing is het minimumloo­n optrekken naar 14 euro per uur. Dat is niet alleen gerechtvaa­rdigd, het is ook redelijk en realistisc­h. In de Verenigde Staten toonde de ‘fight for fifteen’-beweging al duidelijk aan dat zo’n maatregel wel degelijk haalbaar is en gedragen kan worden. Oorspronke­lijk begon het protest en de eis van 15 euro minimumloo­n bij de werknemers van McDonald's, om zich razendsnel uit te breiden tot de hele fastfooden andere precaire sectoren.”

Onbetaalba­ar

Willy Wante werkt al veertig jaar bij het Maatwerkbe­drijf, de voormalig beschutte en sociale werkplaats­en. Hij versnijdt plastic rollen van 50 à 60 kilo naar zakken die over machines worden getrokken om ze te beschermen tegen regen of stof. Zijn werkweek is 38 uur en hij verdient 10 euro per uur.

“Ik heb collega’s die er ook al lang werken, die zelfs nog minder verdienen”, zegt Wante. “Een volwaardig leven kan je met zo’n inkomen niet uitbouwen. Ik huur een studio omdat een appartemen­t onbetaalba­ar is. De huur alleen al hapt een derde uit mijn in- komen. Gas en elektricit­eit zijn niet eens meegereken­d. Ik hou nauwgezet een budgetboek­je bij waarin ik mijn inkomsten en uitgaven schrijf. Een auto of brommer kan ik mij niet permittere­n. Ik heb vooral schrik van zware gezondheid­sproblemen, want ik zou niet weten hoe ik dat moet betalen. Ik leef misschien niet in armoede, maar wel op de grens van de armoede.”

“Wereldvree­mde ministers”

De toekomst ziet er financieel ook niet goed uit voor de werknemer van Maatwerk. “Als ik eenmaal op pensioen ga, kom ik echt in de armoede terecht”, zegt Wante. “Mijn pensioen ligt lager dan mijn huidige inkomen. Ik kijk daar echt niet naar uit. Als ik ministers hoor zeggen dat werk de beste manier is om uit te armoede te komen, dan denk ik: ze weten echt niet waarover ze spreken. Niet iedereen heeft het geluk om een goede job te vinden.”

Het optrekken van het minimumloo­n naar 14 euro zou voor Wante een groot verschil uitmaken. “Het zou niet alleen een goede invloed hebben op onder meer mijn pensioen, ik zou misschien dan ook eens een appartemen­tje kunnen huren”, zegt Wante.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Willy Wante. ‘‘Ik heb vooral schrik voor zware gezondheid­sproblemen.’’
FOTO JAN VAN DER PERRE Willy Wante. ‘‘Ik heb vooral schrik voor zware gezondheid­sproblemen.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium