Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cipiers moeten tot 8 jaar wachten op uniform

Zelfs gevangenen moeten broeken naaien

-

De gevangenis­sen kampen met een achterstan­d van zo’n 50.000 kledingstu­kken voor cipiers. Het tekort aan polo’s, jassen en broeken maakt dat het personeel dringende aankopen moet betalen uit eigen zak, tot grote onvrede van de vakbonden.

De cipiers zijn het beu. Sommigen wachten al sinds 2011 op nieuwe kledij. Jassen, broeken, polo’s: alles samen gaat om het om 50.000 stuks. Reken je er de “minder belangrijk­e” kledij bij zoals sokken en ondergoed, dan kom je al snel op meer dan het dubbele uit. En dat voor slechts 7.000 cipiers.

Het tekort is zo nijpend dat de bewakers beroep doen op de gedetineer­den. In de naaiatelie­rs van de gevangenis­sen van Oudenaarde en Bergen werken sinds kort enkele tientallen gevangenen aan de broeken van cipiers. “Maar zelfs die uniformbro­eken zijn nog niet allemaal geleverd”, zegt Robby De Kaey van de socialisti­sche vakbond ACOD.

De Kaey pikt het niet meer dat personeel zo’n geduld moet opbrengen. Want niet iedereen heeft de luxe om te wachten. Bij broodnodig­e vervanging­en moeten cipiers alles zelf bekostigen. Zonder terugbetal­ing.

“Oudere werknemers hebben vaak kledingstu­kken in reserve die ze kunnen gebruiken wanneer iets stukgaat. Nieuwe werkkracht­en hebben het echter lastig”, zegt De Kaey. “Gelukkig is er veel solidarite­it onder collega’s en worden er kledingstu­kken uitgeleend. Maar het punt blijft dat eigen aankopen moeten worden terugbetaa­ld.”

Geens in gebreke

ACOD vindt gehoor bij sp.a. Kamerlid Annick Lambrecht vraagt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een versnellin­g hoger te schakelen. Volgens Geens zal de achterstan­d in de loop van dit jaar worden weggewerkt. Het probleem ligt volgens hem bij de vorige leverancie­r, die in vereffenin­g ging. De zoektocht naar een opvolger verliep daarop moeizaam.

Maar volgens ACOD doet Geens niet genoeg. De vakbond overweegt zelfs om hem in gebreke te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium