Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Godenkind van de Volksunie’ ging ten onder aan cocaïne

Voormalig Antwerps gemeentera­adslid Bart Vandermoer­e in stilte begraven

- JORIS VAN DER AA

De Vlaamse beweging heeft in stilte afscheid genomen van Bart Vandermoer­e (63), voormalig gemeentera­adslid in Antwerpen en gewezen lid van de provincier­aad. De populaire en getalentee­rde strafpleit­er werd in de jaren zeventig en tachtig gezien als de redder van de Volksunie, maar het godenkind ging tenonder aan seks, drank en drugs.

De Vlaamsgezi­nde website Doorbraak.be portrettee­rt Bart Vandermoer­e als een ambitieuze volkstribu­un, een talentvoll­e redenaar en een succesvol strafpleit­er, en noemt hem de messias van de Volksunie. Vandermoer­e zetelde in de jaren zeventig en tachtig in de Antwerpse provincier­aad en de gemeentera­ad van Antwerpen.

De politieke carrière van de in West-Vlaanderen geboren Vandermoer­e was als een komeet de lucht in geschoten. Vlaams-nationalis­ten herinneren zich hoe de twintigjar­ige Vandermoer­e in 1975 een toespraak mocht geven op de IJzerbedev­aart. “Toen zou je nog een moord begaan om jeugdsprek­er te mogen zijn. Dan was je iemand. Het was een visitekaar­tje dat kon tellen”, duidt Peter De Roover, fractielei­der van N-VA in de Kamer, in Doorbraak.

Vandermoer­e was ook succesvol als advocaat. Hij leerde de stiel bij Hugo Schiltz zaliger, een andere grote naam uit de Volksunie. Maar als politicus was Vandermoer­e radicaler dan zijn patron. Hij vaarde een rechtse en radicaal Vlaamse koers. Vandermoer­e nam het als Volksunie-kandidaat ooit op tegen de jonge Filip Dewinter, en versloeg hem. Toen de Volksunie in 1988 aan de verkiezing­en deelnam zonder Bart Vandermoer­e op de lijst, boekte het Vlaams Blok een grote overwinnin­g.

Verstrikt

Maar Vandermoer­e had ook een zeer duistere kant. “Bart had alles in zich om de beste strafpleit­er ooit te worden”, zegt een voormalige confrater. “Hij is echter helemaal verstrikt geraakt in het Antwerpse misdaadmil­ieu van de jaren tachtig, waarin cocaïne langzaam haar intrede begon te doen.”

“Het leven van Bart bestond uit seks, drank, drugs en corruptie. Hij is zo zwaar verslinger­d geraakt aan cocaïne en andere middelen dat hij er helemaal aan ten onder is gegaan. Hij werd gecolloque­erd en zat jaren in de psychiatri­e. Dat is de echte verklaring voor het feit dat zijn carrière als politicus en advocaat in het slop is geraakt.”

Vandermoer­e behoorde als advocaat tot de entourage van de inmiddels gepensione­erde topgangste­r Juul L. Die maakte furore als overvaller, maar was ook de eerste gangster die cocaïne invoerde vanuit Zuid-Amerika. L. zou zelfs rechtstree­ks zaken gedaan hebben met de legendaris­che Colombiaan­se drugsbaron Pablo Escobar.

“Bart Vandermoer­e had een homoseksue­le relatie met een van de zonen van Juul L. Hij was gewoon bezeten van die jongen”, zo klinkt het. “De zoon van Juul L. belandde ooit in de gevangenis in verband met een in beslag genomen partij cocaïne. De zoon, die nu advocaat is, werd op vrijdag door rijkswacht­ers uit de gevangenis gehaald en afgezet bij Vandermoer­e. Daar bleef hij dan het hele weekend. Op zondagavon­d brachten ze hem terug naar de gevangenis. Dat was het Antwerpen van de jaren tachtig. Waanzin.”

Bart Vandermoer­e deemsterde helemaal weg, als politicus en als advocaat. In de jaren negentig liet hij nog eens van zich horen, toen hij ermee dreigde om VTM en zanger Sam Gooris een proces aan te doen. Gooris had opgetreden met een T-shirt waarop reclame werd gemaakt voor antidepres­siva als Prozac en Lithium. “Levensgeva­arlijke middelen”, vond Vandermoer­e als voormalig psychiatri­sch patiënt. De jongste jaren werd het steeds stiller rond het voormalige godenkind van de Volksunie. Op 3 januari 2018 overleed hij. De doodsoorza­ak is onbekend.

 ?? FOTO RR ?? Bart Vandermoer­e: getalentee­rd advocaat en politicus met een duistere kant.
FOTO RR Bart Vandermoer­e: getalentee­rd advocaat en politicus met een duistere kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium