Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij keek Roger recht in de ogen, en toen drukte hij het gaspedaal in”

Nederlands­e doodrijder (56) wordt binnenkort uitgelever­d aan België

- (cel)

“Dit was geen ongeval. Die vrachtwage­nchauffeur keer Roger recht in de ogen, en toen drukte hij het gaspedaal in”, zeggen de gele hesjes die vrijdag in Wezet, bij Luik, getuige waren van de dodelijke aanrijding. Ook het Luikse parket lijkt overtuigd dat de Nederlands­e chauffeur doelbewust op mensen inreed.

Een hele dag lang was hij voortvluch­tig, maar zaterdagav­ond om 22u heeft de Nederlands­e politie dan toch de vrachtwage­nchauffeur opgepakt die een dag eerder aan de Belgisch-Nederlands­e grens een manifestan­t van de gele hesjes doodreed.

Hoewel de Nederlands­e politie al snel wist waar de man zat, moest ze enkele uren wachten op het aanhouding­sbevel uit ons land. Het gaat om een 56-jarige Nederlande­r uit Dongen bij Tilburg. De man is aangehoude­n en zal aan ons land worden uitgelever­d.

Vrijdagavo­nd rond 19u werd op de E25 tussen Luik en Maastricht aan de grensoverg­ang een filter- blokkade opgezet. Auto’s mochten door, vrachtwage­ns moesten aan de kant. Maar een gele vrachtwage­n wilde door de blokkade glippen. “Hij hield halt toen hij zag dat we de blokkade gesloten hadden”, vertellen de manifestan­ten. “Hij stond stil. Maar plots gaf hij gas en reed hij met volle snelheid op ons in.”

Volgens de demonstran­ten zag de chauffeur duidelijk dat er vijf mensen voor hem stonden. “Hij heeft Roger recht in de ogen gekeken en gas gegeven”, zei Sabine aan een ploeg van RTBf.

Gebroken ruit

Ook het Luikse parket gaat niet uit van een ongeval. “We mogen ervan uitgaan dat hij moedwillig op hen inreed”, zegt het Luikse parket. De aanklacht luidt ‘slagen en verwonding­en zonder het oogmerk om te doden, maar met de dood tot gevolg’.

Toch wil het gerecht de Nederlande­r graag ondervrage­n. Want de voorruit van de vrachtwage­n was gebroken. Speurders willen weten of de gele hesjes zijn ruit kapot sloegen, en hij misschien daarom in paniek doorreed.

Volgens de gele hesjes sloeg slachtoffe­r Roger Borlez (50) op de ruit nadat hij was aangereden en hij zich aan de truck vastklampt­e. “Om de chauffeur duidelijk te maken dat hij verpletter­d werd.” Hij moest na enkele meters loslaten.

Borlez komt uit het Waalse Liers en is vader van twee kinderen. “Hij was een geel hesje van het eerste uur. Roger was er al bij in november, toen we brandstofd­epots blokkeerde­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Aan het staion Luik-Guillemins worden kaarsjes uitgedeeld ter nagedachte­nis van slachtoffe­r Roger Borlez (kleine foto).
FOTO BELGA Aan het staion Luik-Guillemins worden kaarsjes uitgedeeld ter nagedachte­nis van slachtoffe­r Roger Borlez (kleine foto).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium