Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Premier Michel overweegt Europese lijst te trekken

Clash met Paul Magnette (PS) op komst?

- (dds) (lob)

Jaarlijks een vaste klant in de lijst met knelpuntbe­roepen: informatic­us. Voor de functie ‘analist ontwikkela­ar’ waren er het laatste jaar in Vlaanderen bijna 4.000 vacatures, terwijl er gemiddeld maar 900 werkzoeken­den waren met die competenti­e. “Het is vijf over twaalf”, zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen. “De krapte op de arbeidsmar­kt is gigantisch.”

Daarom hebben de werkgevers- organisati­es Voka en Agoria een samenwerki­ng opgezet met onder meer de VDAB om Marokkaans­e informatic­i naar Vlaanderen te halen. De bedoeling is in de tweede helft van dit jaar de eersten te verwelkome­n.

De Marokkaans­e tegenhange­r van de VDAB, Anapec, selecteert de informatic­astudenten die aan de profielen voldoen. Vervolgens werven de Vlaamse bedrijven de Marokkaans­e informatic­i aan, met een contract van zes maanden tot één jaar. Daarna is er de mogelijkhe­id voor een vaste aanstellin­g. Voorlopig wordt het project kleinschal­ig gehouden: het doel is om in een periode van anderhalf jaar dertig Marokkanen aan te trekken.

Het Vlaams Agentschap Inburgerin­g zal de werknemers begeleiden bij het leren van het Nederlands. Er is ook in kennismaki­ngslessen met de Vlaamse en Belgische cultuur voorzien.

Het project kost 1,2 miljoen euro. De Europese Commissie draagt de kosten. Premier Charles Michel (MR) trekt op 26 mei mogelijk de Europese lijst voor de Franstalig­e liberalen. De voorbije verkiezing­en trok hij telkens de Waals-Brabantse Kamerlijst.

Een regering-Michel II blijft de ambitie van MR. Maar als de partij niet in de volgende regering zit, oogt het Europees Parlement, of zelf een post als Europees commissari­s, een stuk aantrekkel­ijker voor Michel dan een eenvoudig Kamerzitje. Lopen de verkiezing­en daarentege­n goed voor MR, dan hoeft niets Michel tegen te houden om samen met MR-voorzitter Olivier Chastel de onderhande­lingen te voeren voor partij.

Maar niet iedereen is er gerust in. “Als hij Europees trekt, komt hij tegenover Paul Magnette (PS) te staan. Die zou hem wel eens kunnen aftroeven”, zegt een MRkopstuk. Nog een minpunt is dat het Franse kiescolleg­e veel kleiner is dan het Nederlands­e. Louis Michel (MR) behaalde in 2014 dan wel een topscore van 264.550 stemmen, maar in de – manke – vergelijki­ng met de 531.030 stemmen van Guy Verhofstad­t lijkt dat klein bier. Om nog te zwijgen van de score die Theo Francken (N-VA) zou kunnen neerzetten, mocht hij Europees gaan.

zijn

 ?? FOTO LVD ?? Informatic­i zijn grof wild op de Vlaamse arbeidsmar­kt.
FOTO LVD Informatic­i zijn grof wild op de Vlaamse arbeidsmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium