Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wat er ook komt, het zal iets met vuur zijn”

Volgend jaar weer kerstboomv­erbranding light? Of toch een alternatie­f?

- ERIK VANDEWALLE

Hebben de vele honderden Kapellenaa­rs zaterdag de laatste ‘klassieke’ kerstboomv­erbranding bijgewoond? Vooraf was het antwoord ja, nu is het antwoord: eerst evalueren. “Eén ding is wel zeker: volgend jaar is er opnieuw een evenement, met vuur”, belooft burgemeest­er Dirk Van Mechelen (Open Vld).

In tegenstell­ing tot veel andere edities was het vuur zaterdag veeleer aan de ‘lage’ kant. Dat was een bewuste keuze. “Dit is een lightversi­e”, aldus de burgemeest­er. “Vroeger lag er een berg kerstbomen waarmee we tot na middernach­t verder konden. Deze keer is het een veel kleiner aanbod.”

“Nu volgt overleg met onze brandweerm­ensen. Zien zij het nog zitten om een nieuwe lightversi­e te organisere­n? Dat vraagt van deze vrijwillig­ers heel wat extra inzet en de gemiddelde leeftijd stijgt ook elk jaar. Eén ding staat vast: volgend jaar is er opnieuw een evenement, met vuur. Of dat iets wordt met kerstbomen, vuurkorven of nog iets anders bekijken we later.”

“Mooi afsluiten”

Anke Laenen, Sebastian Arnouts en hun kinderen Ella en Fee zijn begeesterd door de hoge vlammen. “Het is de eerste keer dat we met zijn vieren hier naartoe komen”, zegt Anke. “Tot vorig jaar woonden we in Kalmthout en gingen we in Heide naar de kerstboomv­erbranding. Het is telkens een mooi afsluiten van de voorbije feestperio­de. Ik begrijp dat er milieuvrag­en zijn bij dit evenement, maar aan de andere kant is precies het vuur iets wat de mensen in deze koude dagen samen brengt. Jong en oud. Voor een gemeente is dat belangrijk.”

Florian Daems van de Kapelse scoutsgroe­p Den 51ste Sint-Mauritius ziet niet veel van de verbrandin­g. Hij heeft het te druk in het feesttentj­e waar ze eten en drinken verkopen. “Dit moet blijven. Met de opbrengst van deze avond kunnen we een groot deel van ons kamp financiere­n. Er zijn ook alternatie­ven voor kerstbomen: vuurkorven of fakkels. Het milieuaspe­ct speelt mee, maar één avond op een jaar? In de verte zie je de fakkels in de haven. Als dat kan, moet dit ook kunnen.”

Ook brandweerm­an Jan Joppen

Anke Laenen

“Ik begrijp dat er milieuvrag­en zijn, maar dit brengt mensen samen.”

bekijkt met zijn tweejarig zoontje Thibaut het gebeuren. “Voor ons brandweerm­annen is dit een belangrijk­e avond. Het zorgt voor extra inkomen voor de Vriendenkr­ing. Dat vuur is trouwens onvervangb­aar”, vindt Jan Joppen.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De brandweer houdt een oogje in het zeil. Dit jaar was de stapel bewust kleiner dan anders.
FOTO ERIK VANDEWALLE De brandweer houdt een oogje in het zeil. Dit jaar was de stapel bewust kleiner dan anders.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium