Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een nieuwe trui, een nieuwe look

- (hc) (hc)

Peter Sagan (28) zonder regenboogt­rui: het is wennen. Zelfs binnen zijn ploeg BoraHansgr­ohe plagen ze de kopman er een beetje mee. “De regenboogs­treepjes op de mouwen zijn er wel nog, maar op de borst rest alleen nog de helft van de strepen: wit, blauw en rood. Het zwart, geel en groen ontbreken”, zegt coach Patxi Vila. “Ach, voor de uitbouw van zijn palmares was het misschien beter dat Peter verloor in Innsbruck. Ik merk dat hij opnieuw honger heeft.”

Ook zonder zijn regenboogt­rui blijft de Slovaak – die in Adelaide uitpakt met een nieuwe look: een ‘pornosnor’ à la Victor Campenaert­s – veruit de populairst­e renner. Na zijn tweede plaats gisteren in het criterium Down Under Classic trok opnieuw iedereen aan zijn lijf. Een foto, een videootje, handtekeni­ngen: Sagan liet het zich allemaal welgevalle­n.

Hij begint het seizoen gráág Down Under. Niets moet, alles mag. “Ach, vorig jaar won ik hier wel voor Greipel en Ewan het criterium. Nu raakte ik Ewan niet voorbij in een sprint die met een valpartij in de voorlaatst­e bocht bijzonder hectisch was. Ik wachtte net iets te lang om te versnellen, maar ik was heel blij dat ik de laatste was die ongehinder­d kon passeren. Het valt niet mee om, zoals mijn ploegmaat Lukas Pöstlberge­r, met pleisters in zo’n hitte aan het seizoen te beginnen.”

Het voorbije jaar was wel een scharniers­eizoen in de carrière van Sagan, die sinds zijn eerste wereldtite­l in Richmond 2016 een waanzinnig hoge vlucht nam. In het voorjaar was er nog zijn winst in Parijs - Roubaix en in de Tour pakte hij zijn zesde groene trui, maar daarna ging het wat minder. Sportief en privé, want nog tijdens de Tour maakte hij bekend dat zijn huwelijk met Katerina Smolkova voorbij was.

“Het was een andere winter dan de voorbije drie”, zegt coach Patxi Vila. “Een pak rustiger na een toch best wel heftig jaar. Op trainingsk­amp in Mallorca liet Peter dezelfde trainingsw­aarden optekenen als vorig jaar. Niet beter, maar ook niet slechter. Ik had hier een lang en goed gesprek met hem over de volgende maanden. Peter is ook veel beter in balans met zichzelf dan enkele jaren geleden. Ploegmanag­er

Voor dinsdag en woensdag wordt extreme hitte aangekondi­gd in de Tour Down Under. Daarom besloot koersdirec­teur Mike Turtur nu al om de tweede etappe met 26,9 kilometer in te korten. In het avondcrite­rium zaterdag was het al gloeiend heet, maar dinsdag en woensdag flirt de thermomete­r zelfs met de 40 graden en meer.

“In zo’n tropische warmte kan je geen vier uur koersen”, vindt dokter Toon Cruyt van Deceuninck - Quick.Step. “Er is best ook al beschermin­g is bij de start, zodat de temperatuu­r van de renners dan al niet gaat oplopen. De organisati­e zou ook vers ijs moeten aanbrengen, want na twee uur is alles gesmolten. Gelukkig blijft het voorlopig maar bij die twee uitzonderl­ijke warme dagen.”

● Ralph Denk liet hem de ruimte om bij Bora-Hansgrohe een kleine familie rondom hem te bouwen. Met Oss, Bodnar en nu ook Gatto erbij, die van Astana overkwam. Deze Sagan is niet langer hij is door de jaren heen een stuk rijper geworden. Ik heb de carrière van Tom Boonen en de persoon zelf ook goed geanalysee­rd. Hoe ouder Peter wordt, hoe meer gelijkenis­sen ik zie tussen die twee karakterko­ppen.”

Rittensche­ma

The Kid,

Eindelijk Milaan-Sanremo?

Met dat verschil dat Sagan nog altijd kan jagen op Milaan - Sanremo, een klassieker die Boonen nooit kon winnen.

“Dat is zijn eerste doel.

Na de Tour Down Under trekt hij naar de Ronde van San Juan in Argentinië en daarna gaat hij enkele dagen naar huis in Monaco. Daarna plannen we zoals gewoonlijk een trainingsk­amp op de Sierra Nevada. Dit jaar rijdt Peter geen Strade Bianche, maar herbegint hij in de Tirreno

- Adriatico.”

En dan volgt het geijkte voorjaarsp­rogramma. Waregem en de Scheldepri­js staan er (voorlopig) niet op.

De Amstel Dinsdag: North Adelaide - Port Adelaide (132,4 km)

Woensdag: Norwood - Angaston (149 km) Donderdag: Lobethal - Uraidla (146,2 km) Vrijdag: Unley - Campbellto­wn (129,2 km) Zaterdag: Glenelg - Strathalby­n (149,5 km)

Zondag: McLaren Vale - Willunga Hill (151,5 km)

● zit er zeker bij. - Luik?

Vila: “Eventueel. Maar laten we eerst de kasseiklas­siekers doen. Al is er opnieuw de Tour, waar hij op een zevende groen jaagt, en dan het WK in Yorkshire, waar hij best die trui opnieuw overneemt van Valverde. Peter wil een zo gevarieerd mogelijk palmares uitbouwen. Ik vind dit oké, maar dan zeg ik hem ook meteen:

Deelnemers

En

Luik Mitchelton - Scott (Impey, Hayman), Bora - Hansgrohe (Sagan, McCarthy), Trek Segafredo (Porte, Pantano), Lotto Soudal (Ewan, Blythe, Marczynski, Hagen, Hansen, Kluge, De Gendt), UAE - Emirates (Philipsen, Ulissi), Dimension Data (Valgren, O’Connor), Bahrain - Merida (Dennis, Pozzovivo), EF Education First (Woods, Bettiol), Sunweb (Walscheid,

Bastenaken

Nog twee wereldtite­ls, en dan mag je aan inbinden denken.

Op die manier kan je Sagan wel prikkelen.”

Naar ziekenhuis?

Bij Deceuninck Quick.Step werden zondagavon­d dan weer de wonden gelikt. Spurtregul­ator Michael

Morkov gleed in de voorlaatst­e bocht uit en sleurde onder anderen Elia Viviani mee, die boven de rechterenk­el werd geraakt. De Italiaanse kampioen brak op het eerste gezicht niets. Indien maandagoch­tend Australisc­he tijd zou blijken dat er toch iets loos is, zou een controle in het

ziekenhuis volgen. Kanter), AG2R - La Mondiale (Latour, Cosnefroy), Astana (Sanchez, De Vreese), Katusha - Alpecin (Debusscher­e, Haas), Groupama - FDJ (Morabito, Scotson), Movistar (Fernandez, Sütterlin), Deceuninck - Quick.Step (Viviani, Sabatini, Mörköv, Honoré, Devenyns, Know, Cavagna), Jumbo - Visma (Gesink, Wynants), Sky (Poels, Van Baarle), CCC (Mareczko, Ventoso), UnisA - Australia (Harper, White).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zo ziet Peter Sagan er anno2019 uit: niet langer in de wereldkamp­ioenentrui maar in het Slovaakse kampioenen­shirt, maar vooral met een opvallendf­orse snor.
FOTO PHOTO NEWS Zo ziet Peter Sagan er anno2019 uit: niet langer in de wereldkamp­ioenentrui maar in het Slovaakse kampioenen­shirt, maar vooral met een opvallendf­orse snor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium