Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog nooit op zo’n zware omloop moeten koersen”

Brechtenaa­r Niels Vandeputte heel tevreden met podiumplaa­ts als eerstejaar­sbelofte

- (kle) (spe)

Nieuwe Belgisch kampioen Timo Kielich en Lander Loockx waren een maatje te groot, maar achter hen reed Niels Vandeputte in de modder van Kruibeke knap naar de derde plaats op het BK voor beloften. Een prestatie waar de Brechtenaa­r heel fier op is.

“Vooraf had ik gezegd dat ik vrede zou nemen met de plaats die ik behaalde zolang ik me achteraf maar niets kon verwijten en het maximum er had uitgehaald. Daarom kan ik best vrede nemen met die derde plaats. Misschien zat ook zilver erin, maar in de slotronde was Loockx gewoon te sterk. Zeker na zo’n lange wedstrijd

(de beloften reden ruim een uur, terwijl een wedstrijd voor hen normaal slechts vijftig minuten duurt, nvdr.).

Dan merk je toch dat Loockx meer kracht heeft dan ik. Zeker op die lange rechte stukken reed hij telkens van mij weg. De technische stroken lagen mij dan weer iets beter. Nu goed, Loockx verdiende dat zilver. Ik mag tevreden zijn met brons.”

Qua tactiek was het een heel simpel Belgisch kampioensc­hap, vindt Vandeputte.

“Ik heb gewoon van het begin tot het einde zo hard gereden als ik kon en ben heel de tijd mijn eigen tempo blijven rijden. Zo kwam ik in de tweede ronde puur op techniek bij Toon Vandebosch, die ik ook al snel van me kon afschudden. Vervolgens kwam ik bij Loockx en die heb ik dan zo lang mogelijk proberen volgen. Ik kan je wel verzekeren dat het enorm lastig was. Ik kan me niet direct herinneren dat ik ooit al zo’n zware omloop onder de wielen kreeg geschoven. Op het WK in Valkenburg vorig jaar misschien, maar aan die wedstrijd denk ik liever niet meer te veel terug

(Vandeputte eindigde daar 23ste

na heel wat pech, nvdr.).

Als het minder had geregend, had je ook een veel mooier parcours gekregen. Nu kon je enkel maar lopen op die schuine kanten en dan is het jammer dat ik mijn technische mogelijkhe­den niet heb kunnen laten zien. Maar goed, als eerstejaar­s derde worden op deze omloop blijft een prestatie die mag gezien worden.”

Stikkapot

Vandeputte staat erom bekend vaak in de laatste ronde nog een enorme versnellin­g in zijn benen te hebben. Gisteren in Kruibeke had hij die kracht echter niet meer.

“Het klopt dat ik vaak op het einde nog iets over heb. Vorig jaar op het BK in Koksijde kon ik op die manier brons pakken, maar nu zat ik stikkapot. Ik heb af en toe eens achterom gekeken omdat Mathijs Wuyts niet zo gek ver achter mij reed. Ik wilde absoluut dat brons veiligstel­len en ik ben blij dat me dat is gelukt.”

Bij de tweedejaar­snieuwelin­gen moest Mathis Avondts gisteren vrede nemen met het brons. De Kalmthoute­naar kon weinig beginnen tegen de suprematie van Jente Michels.

“Al in de eerste ronde maakte ik enkele fouten op een schuine kant en zag ik Michels meteen voorsprong nemen”, zegt Avondts. “Ook Delmé reed een ijzersterk­e wedstrijd, zodat er voor mij niet meer dan het brons inzat. Het werd met Brent Blommen en Renzo Geurs een felle strijd voor dat laatste podiumplaa­tsje. In de voorlaatst­e ronde had ik moeite om Blommen te volgen, maar toen hij een klein foutje maakte, kon ik bij hem komen en hem op mijn beurt achter mij laten. Meer zat er echt niet in. Ik ben blij met dat brons.”

De renner uit Kalmthout had voor aanvang van de wedstrijd een heel simpel plannetje. “Eigenlijk wilde ik proberen om Michels zo lang mogelijk te volgen, maar dat plan viel dus al snel in duigen. Ik had wel een heel goeie start en reed op zeker moment zelfs aan de leiding. Op de eerstvolge­nde brug kwam Michels me echter al voorbij gevlogen. Ik had hem nooit kunnen volgen. Al het hele jaar heeft hij laten zien dat hij de beste is. Hij pakt verdiend de titel.”

Zilver voor Tessa Zwaenepoel

Bij de meisjes juniores behaalde Tessa Zwaenepoel de tweede plaats na Julie De Wilde. Helemaal gelukkig was ze daar niet mee. “Goud is het enige dat telt op een kampioensc­hap”, aldus Zwaenepoel. “Al moet ik toegeven dat De Wilde te sterk was. Toen ze mij op zeker moment voorbijkwa­m, kon ik ze absoluut niet volgen. De beste won en daar moet ik me bij neerleggen.” nam Fixit de partij weer overtuigen­d in handen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Niels Vandeputte (rechts) op het podium naast kampioen Timo Kielich en Lander Loockx.
FOTO PHOTO NEWS Niels Vandeputte (rechts) op het podium naast kampioen Timo Kielich en Lander Loockx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium