Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was te snel gestart, maar ben dan maar blijven gaan”

Brasschate­naar Benoît Goethals loopt met ruime voorsprong naar eerste Antwerpse titel

- BART SPRUIJT (basp)

Benoît Goethals is de nieuwe provinciaa­l kampioen veldlopen. Op het PK in recreatied­omein De Nekker verpletter­de de Brasschate­naar gisteren de tegenstand.

Door de regen lagen de hellingen er glibberig bij op het pittige parcours in De Nekker. Dat had af en toe struikelpa­rtijen tot gevolg. Lange pinnen steken was dus de boodschap. Door het ontbreken van titelverde­diger Nick Van Peborgh leek er vooraf een spannende titelstrij­d in de maak. Goethals dacht daar echter anders over. Na de eerste bocht nam hij de leiding en die stond hij niet meer af.

“Ik was in feite ook iets te snel gestart”, zegt Goethals. “Na de eerste bocht plaatste ik een versnellin­g. Misschien was die wat overdreven en nogal vroeg, maar ik lag wel meteen op kop. Vanaf dan ben ik gewoon blijven doorlopen. Het gat werd steeds groter en ik hield stand.”

Na 27’01 was de buit binnen voor Goethals. Achter hem won Leopoldo Burguete de spannende strijd om het zilver. Na 27’31 ploegeren hield hij Maarten De Nys (derde in 27’41) achter zich. Burguete is een Mexicaan die vorig jaar in september neerstreek in België. In zijn eerste cross-seizoen gooit de steeplespe­cialist, die op het Eilandje woont, meteen hoge ogen. Voor Benoît Goethals is zijn provincial­e schildje een bekroning van een tot dusver beresterk seizoen.

“Ik ben een heel mooi cross-seizoen aan het draaien. Vooral het feit dat ik iedere week een hoog niveau haal, doet deugd. Dat betekent dat het geen vorm is van ‘maar eventjes’. Mijn basis is een stuk breder geworden. Als we daarop kunnen voortbouwe­n, belooft het een erg mooie zomer te worden”, beseft hij. “Ik ben heel tevreden om hier te winnen op een mooi parcours. Zo’n titel geeft toch iets extra.”

Al eens Henegouws kampioen Toch is het voor Goethals niet zijn eerste provincial­e schildje. “Vroeger, toen ik nog in Henegouwen

woonde, werd ik daar al één keer provinciaa­l kampioen op de korte cross. Maar op de lange veldloop, is het wel mijn eerste titel.”

Ook Goethals’ team, AC Break, kwam sterk voor de dag. “Britt Vanthillo werd tweede bij de vrouwen. Jan Adriaensen nam onverwacht nog deel aan de korte cross waarop hij zowaar derde werd en Dirk Vermeiren was heel sterk bij de veteranen”, loofde hij zijn teamgenote­n. “Volgende week loop ik de cross in Kerkrade, een topcross in Nederland. Daarna doe ik normaal gezien nog het Vlaams en Belgisch kampioensc­hap, maar daar zal de tegenstand uiteraard wat sterker zijn.”

Bij de scholieren jongens boekte Louis Vanroy een knappe zege.

Elke Godden kroonde zich in Mechelen voor het eerst in haar carrière tot provinciaa­l kampioene cross bij de vrouwen. Na een zware strijd vloerde ze Xenia Luxem (zilver) en Britt Vanthillo (brons).

De vrouwen maakten er een spannende titelstrij­d van op De Nekker. Al snel namen Britt Vanthillo, Elke Godden en Xenia Luxem de bovenhand. “Britt vloog in het begin naar de kop”, zegt Godden. “Mijn idee was om zo lang mogelijk aan te klampen. Xenia nam af en toe over, maar vooral toen Britt aan de leiding liep, lag het tempo heel hoog. Tot ze in de tweede ronde plots wat terugviel. Zo bleven alleen Xenia en ik over. Ik probeerde het tempo zo hoog mogelijk te houden. Toen ik een keertje voelde dat Xenia wat vertraagde, heb ik haar op het stuk windop er proberen af te lopen. Zo moest het gebeuren, want Xenia heeft een gigantisch­e uithouding. Ik had een klein gaatje, maar dat groeide heel traag. Xenia is een koppige, ze wilde maar niet kraken. Uiteindeli­jk had ik dertig à veertig meter en dat kon ik houden.”

Na een kleine 18 minuten was de buit binnen voor de 22jarige studente uit Hemiksem. De 36jarige Luxem, in 2008 nog viceBelgis­ch kampioene cross, volgde op 14 seconden en Vanthillo op 27 seconden. Na enkele dichte ereplaatse­n stond Godden zo voor het eerst op het hoogste trapje. “Het deed me toch wat op om het podium te staan naast Britt en Xenia. Dat zijn toch niet de minsten. Al heb ik wel geluk gehad met het weer. De zwaardere omloop door de hevige regenval speelde in mijn voordeel. Of dit mijn mooiste veldloopze­ge ooit is? Dat niet. Dat is en blijft mijn zege bij de scholieren in de Crosscup van Hulshout. Een Crosscup is moeilijk te overtreffe­n. Maar deze titel komt toch zeker in mijn top drie.”

 ?? FOTO GMAX ?? Goethals steekt de handen in de lucht. Hij was gisteren veruit de beste op het PK. Inzet: Goethals (centraal) op het podium.
FOTO GMAX Goethals steekt de handen in de lucht. Hij was gisteren veruit de beste op het PK. Inzet: Goethals (centraal) op het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium