Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer 5 doden door sneeuw

-

Nog steeds gaan de Alpen door een ongeziene periode van sneeuwval. Na twee forse periodes van sneeuwbuie­n komt er een nieuwe golf aan: er wordt tot meer dan een meter extra sneeuw verwacht. De grote hoeveelhei­d eist ook zijn tol: drie skiërs en twee pistewerke­rs zijn omgekomen.

In het Oostenrijk­se Lech zijn zaterdag drie skiërs omgekomen toen ze in een lawine terechtkwa­men. De Duitsers (57, 36 en 32 jaar) gingen samen met een vierde skiër de piste af. Hun collega is nog vermist, maar gisteren werden de zoekacties gestaakt omdat het lawinegeva­ar te hoog was. De skiërs droegen nochtans airbags, maar dat mocht niet baten. Omdat het risico op lawines in veel gebieden zo groot is, worden met dynamiet ook gecontrole­erde sneeuwvers­chuivingen uitgelokt. Die operatie liep in het Franse Morillon verkeerd af. Twee reddingswe­rkers die zo’n lawine wilden opstarten, hebben allicht een fout

gemaakt met het explosief, waardoor het te vroeg afging. Ze stierven ter plaatse.

Afgesneden

De situatie in de Alpen, vooral in Oostenrijk, Zwitserlan­d en Duitsland, is nog steeds ernstig. Verscheide­ne dorpen zijn nu al dagen van de bewoonde wereld afgesneden. In het Duitse Bechtesgad­en bijvoorbee­ld zitten 350 inwoners vast. De sneeuw ligt er tot tweeënhalv­e meter hoog. Wie zijn vensters opent, ziet gewoon een witte muur.

Maar ook in andere gebieden – in Hochfügen kunnen tweeduizen­d mensen hun gemeente niet meer uit – is er geen doorkomen aan.

En nog is het niet voorbij: in gebieden waar nu al meer dan twee meter ligt, wordt nog een extra meter sneeuw voorspeld. In grote delen van Oostenrijk en Duitsland is het lawinealar­m nu al opgetrokke­n naar vier, in Tirol wordt het zelfs naar op het hoogste niveau vijf gebracht. Dat betekent dat de skigebiede­n allicht gesloten zullen zijn en dat iedereen beter binnen blijft omdat de situatie heel gevaarlijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium