Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Perfect gepland, geen enkel spoor, tot Jayme ontsnapte

13-jarig meisje 87 dagen lang ontvoerd nadat haar ouders allebei waren doodgescho­ten

-

Hij heeft geen werk, amper vrienden, niet eens een Facebookpr­ofiel en hij kende zijn slachtoffe­rs ogenschijn­lijk niet. Toch schoot de 21-jarige Jake Patterson op 15 oktober een koppel dood en ontvoerde de 13jarige dochter Jayme. Nu het meisje vorige week kon ontsnappen, vraagt heel Wisconsin zich af: waarom zij?

Vorige week donderdagn­amiddag in het plaatsje Gordon in de Amerikaans­e staat Wisconsin. Het is ijskoud, langs de weg ligt een pak sneeuw. Een jong meisje komt uit de bosjes gelopen, recht in de armen van een Amerikaans­e vrouw die met haar hond aan het wandelen is. Het kind, amper 13, ziet er onverzorgd uit, haar haren klitten samen en ze draagt een trui, een legging en schoenen die veel te groot zijn. “Ik ben Jayme Closs”, zegt ze, terwijl ze zich aan de vrouw vastklampt. “Je moet me helpen.”

De naam doet in Wisconsin méér dan een belletje rinkelen. Tot dan had de hele staat 87 dagen gezocht naar het meisje. Op 15 oktober waren haar ouders, James en Denise Closs, thuis in het dorpje Barron neergescho­ten en sindsdien was het meisje vermist. Er werden massaal zoekacties georganise­erd en er was tipgeld uitgeloofd: 50.000 dollar of omgerekend 43.600 euro. De politie had al die tijd geen noemenswaa­rdig spoor – ja, er was die gestoorde kerel geweest die na de ontvoering in het huis had ingebroken en ondergoed van Jayme had meegenomen. Maar een échte verdachte, nee dat niet.

En ineens duikt daar, een goede honderd kilometer ten noorden haar woonplaats, Jayme Closs op.

De vrouw neemt haar mee naar een huis in de buurt. “We herkenden haar meteen”, zegt Peter Kasinskas, die daar de deur opendoet. “Het meisje van de foto’s, maar dan een kilo of vijf magerder. Toch weigerde ze eten en drinken. Ze zat daar maar, knuffelde onze hond even.”

Ze verwittige­n de politie en in de tussentijd staat de vader des huizes met getrokken pistool achter zijn voordeur. “Je kon natuurlijk

niet weten waar de dader op dat moment was”, aldus Kasinskas. Eén dag gewerkt

De angst voor die dader is niet uit de lucht gegrepen, want de politie rekent de man enkele minuten later al in.

Hij was inderdaad aan het rondrijden in de buurt, mogelijk op zoek naar Jayme. Het meisje vertelt de speurders wat er gebeurd is. “Hij heeft mijn ouders neergescho­ten en me ontvoerd.”

In zijn woning vinden agenten een wapen dat overeenste­mt met de shotgun waarmee in Barron geschoten werd. Eerst schoot hij op de deur om binnen te kunnen raken, daarna doodde

hij de ouders van Jayme met het wapen. Op 15 oktober werd de vader in de gang teruggevon­den, de moeder lag dood in een van de kamers. Over de dader raakte tijdens het weekend een en ander bekend: dat hij werkloos is, dat hij geen strafblad heeft. Maar naar een duidelijk motief blijft het zoeken. Dat komt vooral omdat de 21-jarige Jake Patterson de familie Closs ogenschijn­lijk niet kent. Volgens de speurders was er nooit contact via sociale media met dochter Jayme. Meer zelfs, hij zou niet eens socialemed­iaprofiele­n hebben. Bizar detail: Patterson werkte één dag in het bedrijf Jennie-O Turkey in Barron. Daar waren op dat moment ook James en Denise Closs aan de slag. Maar of ze daar zelfs nog maar contact hadden, is niet duidelijk.

Haren afgeschore­n

Toch had Patterson zijn raid die vijftiende oktober grondig voorbereid. Hij was uit op Jayme en volgens de agenten stierven de ouders omdat ze “in de weg stonden van zijn doel”. Ook had hij zijn haren afgeschore­n om geen DNA-materiaal achter te laten en zo onder de radar te kunnen blijven.

Verder peilden Amerikaans­e media bij kennissen en ex-leraars van Patterson naar wat voor iemand die man is. “Een heel stille, maar intelligen­te jongen.”

De blokhut waaruit het meisje ontsnapte, zou ook het ouderlijk huis zijn van Patterson. Maar zijn ouders – zo’n tien jaar geleden gescheiden – waren er al lang uit verhuisd.

Intussen komen er mild positieve boodschapp­en uit de kringen rond Jayme Closs. Hulpdienst­en namen het meisje mee naar het ziekenhuis. Wat er in die 87 davan

 ?? FOTO AP ?? Jayme is weer ‘thuis’. Zaterdag postte haar tante nog een foto van haar met het meisje: twee lachende gezichten, terwijl ze de hond knuffelen.
FOTO AP Jayme is weer ‘thuis’. Zaterdag postte haar tante nog een foto van haar met het meisje: twee lachende gezichten, terwijl ze de hond knuffelen.
 ?? FOTO AP ?? In deze barakken werd Jayme tegen haar wil vastgehoud­en.
FOTO AP In deze barakken werd Jayme tegen haar wil vastgehoud­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium