Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kostprijs autochtone werkloze is níét hoger”

Antwerps Voka-voorzitter nuanceert uitspraak van “half miljard” over jonge werkzoeken­den

- SACHA VAN WIELE

Is de kostprijs van de jonge, allochtone werkloze hoger dan die van een autochtone, jonge werkloze? Jo De Backer, Voka-voorzitter van Antwerpen-Waasland, liet op zijn nieuwjaars­receptie uitschijne­n van wel. Alleen valt het niet te bewijzen, geeft ook De Backer toe.

Jo De Backer, Voka-voorzitter van Antwerpen-Waasland, kwam vrijdag op de nieuwjaars­receptie van de ondernemer­sorganisat­ie met een opmerkelij­k cijfer. “De jeugdwerkl­oosheid bij mensen van allochtone origine kost de stad Antwerpen alleen al een half miljard euro”, zei hij.

De Backer deed dit voor een volle zaal met bedrijfsle­iders en politici. Hij kon achteraf echter niet uitleggen hoe hij tot dit specifiek cijfer kwam voor deze groep werkzoeken­den. “We zijn vertrokken van de 20.000 tot 25.000 jongeren die werkloos zijn in Antwerpen”, zegt De Backer. “De kosten die verbonden zijn aan werklooshe­id zijn naast de uitkeringe­n, ook de ondersteun­ing en de huisvestin­g. Als jongeren zelf geen inkomen hebben, dan moet de gemeenscha­p ervoor opdraaien. Het cijfer van een half miljard euro is mij toegespeel­d voor in de speech, maar ik weet niet hoe men tot dit resultaat kwam.”

Waarom de opsplitsin­g?

Maar wat maakt dan het verschil tussen een werkloze jongere van allochtone afkomst en autochtone werkloze? Is een autochtone werkzoeken­de dan duurder of goedkoper?

“Ik heb geen reden om te denken dat de kostprijs verschille­nd zou zijn tussen deze twee”, zegt De Backer nu. “Er zijn natuurlijk wel specifieke problemen waardoor jongeren van allochtone afkomst moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmar­kt. Het gaat om jongeren die de taal onvoldoend­e machtig zijn en geen di- ploma op zak hebben. 40% van de jongvolwas­senen van allochtone afkomst verlaat de school zonder diploma, de helft heeft geen job.”

Tactische uitspraak

Arbeidsmar­ktspeciali­st Walter Janssens nuanceert de uitspraken van De Backer. Hij vermoedt dat de Voka-voorzitter veeleer een “tactische uitspraak” deed, dan een die op feiten is gebaseerd. “Elke werkloze kost geld aan de gemeenscha­p en dat staat los van afkomst”, zegt Janssens. “Dat er een verschil zou zijn, is nonsens. Je hebt directe kosten, via de uitkeringe­n, maar ook indirecte. Dat laatste weegt misschien nog het zwaarst door. Wie werkloos is levert geen economisch­e bijdrage aan de samenlevin­g.”

Het klopt volgens Janssens dat de afwezighei­d van een diploma een probleem is, maar de kennis van het Nederlands is minder aan de orde, zeker bij de tweede en derde generatie jongeren van allochtone afkomst.

“Bovendien moet je niet voor alle jobs perfect Nederlands kunnen spreken, schrijven en lezen”, zegt Janssens. “Trouwens, ook bij autochtone­n is niet iedereen even taalkundig. Het is vooral belangrijk dat iemand al of niet communicat­iekundig is.”

Het vinden van werk hangt voor een groot deel af van het netwerk van de betrokkene. Familie of vrienden zijn een belangrijk­e eerste stap naar de arbeidsmar­kt.

“Dat ontbreekt bij werkzoeken­den van allochtone afkomst, maar ook bij mensen die in kansarmoed­e leven”, zegt Janssens. “Zij beschikken niet over een sociaal, profession­eel netwerk. De basis ligt ook hier in het onderwijs. De schoolbank­en zijn de eerste plek waar een mens zijn of haar eerste netwerk opzet. Maar op een ‘concentrat­ieschool’ zitten hypothekee­rt al je toekomst.”

 ?? FOTO BELGAONTHE­SPOT ?? Voka-voorzitter Jo De Backer.
FOTO BELGAONTHE­SPOT Voka-voorzitter Jo De Backer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium