Gazet van Antwerpen Stad en Rand

700 handtekeni­ngen om graffiti-vis te behouden

Katleen Linders moet muurschild­ering verwijdere­n, bewoonster start petitie tegen verdwijnen streetart in Sint-Elisabeths­traat

-

In de Sint-Elisabeths­traat in de wijk 2060 kleurt sinds februari vorig jaar een gigantisch­e vis de woning van Katleen Linders. De stad wil de muurschild­ering nu weg. Een petitie tegen die beslissing wist gisteren al zo’n zevenhonde­rd handtekeni­ngen te verzamelen.

“Vorig jaar besliste ik samen met enkele buren om onze lelijke grijze voorgevel op te frissen”, vertelt Katleen Linders. “Toevallig kwam ik in die periode in contact met streetartk­unstenaar Joachim Lambrechts. Hij bleek op zoek naar gevels waarop hij zijn werk kon plaatsen.”

Het resultaat: een frisblauwe gevel met een enorme vis. “Mijn straat, de Sint-Elisabeths­traat ligt in het verlengde van de Handel-straat”, verklaart Linders. “Daar zijn heel wat viswinkels gevestigd. We hebben dus de link met deze buurt gelegd.”

De reacties op de muurschild­ering bleven niet uit. “Veel mensen stoppen hier om een foto te nemen van de gevel. De schilderin­g is ook opgenomen in de lijst van nieuwe streetart in Antwerpen. Het is een fris beeld in een straat die niet meteen een van de mooiste van Antwerpen is. Het hangt hier vol met lelijke uithangbor­den aan winkels en supermarkt­en, echt een boeltje.”

Maar in april vorig jaar viel er een proces-verbaal in haar bus. “Met de muurschild­ering overtrad ik blijkbaar de bouwcode.” Het gevolg: Linders riskeerde een boete tussen de 26 en de 400.000 euro en zelfs een gevangenis­straf van achttien dagen tot vijf jaar cel. “Ik had er gewoonweg niet bij stilgestaa­n dat een vergunning verplicht was. Dat was een fout van mij. Ik heb dus snel heb een aanvraag tot regularisa­tie ingediend.”

Net voor de kerstvakan­tie viel er een nieuwe brief van de stad in de bus. “Mijn aanvraag was geweigerd omdat de schilderin­g niet zou passen in het straatbeel­d. Ik heb tot het einde van de week om een bezwaarsch­rift in te dienen.”

Dat is Linders van plan. “Ik startte ook een petitie en daar is al heel veel reactie op gekomen.” Bijna 700 handtekeni­ngen verzamelde ze al op het moment van schrijven. “Dat is natuurlijk fijn. Ik zal de petitie bij mijn bezwaarsch­rift voegen in de hoop dat het iets uithaalt.”

Letter van de wet

Want is dat niet het geval, dan moet de gevel opnieuw in haar oorspronke­lijke, grijze kleur worden herschilde­rd. Tim Marchang, beter bekend als de Streetartw­erpenaar en belangenbe­hartiger van de Antwerpse streetart deelde Katleens petitie alvast met zijn achterban. “Daar kwam veel reactie op. Mensen hebben zoiets van: waarom? Ik snap wel dat er een

vergunning moet worden aangevraag­d. Zeker in de stad ligt dat erg gevoelig. Al gebeurt het vaak dat er zonder vergunning gevels worden beschilder­d. Die initiatiev­en worden doorgaans positief onthaald door de buurt in kwestie. En zelf heb ik een voorval als dit nog nooit meegemaakt.”

“Het probleem is dat veel ambtenaren de letter van de wet volgen. Streetart is een kunststrom­ing maar zij kijken enkel naar de kleur en de verf.”

Ook voor Joachim Lambrechts, die de bewuste vis schilderde, is het de eerste keer dat hij dit meemaakt. “Ik hoop dat het stadsbestu­ur rekening houdt met de petitie en dus met de mening van de inwoners van de wijk. Want het is bijna paradoxaal: voor de ene muurschild­ering heb je goedkeurin­g nodig, voor de andere maakt het niet uit. De ene wordt als kunst beschouwd, de ander als vandalisme. Ik wil met mijn muurschild­eringen kleur brengen in een anders soms erg saaie en grauwe wereld.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium