Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper één week op tv, en nu al tweede seizoen besteld

Dagelijkse fictiereek­s is amper gestart en tweede seizoen is al besteld

- TOM DE LEUR

Wie kijkt, is meteen fan. Wie niet kijkt, vraagt zich af wat hij mist. Het succes van de dagelijkse Eénreeks Dertigers slaat iedereen met verstommin­g. Elke aflevering haalt 750.000 kijkers. Bij Eén hadden ze dan ook amper drie dagen nodig om de logische knoop door te hakken: er komt een tweede seizoen.

De vergelijki­ng met Kaat & Co wordt vaak gemaakt. Omdat Dertigers net als Kaat & Co “uit het leven gegrepen” is en er geen bekende acteurs in rondlopen; Nathalie Meskens was nog volslagen onbekend toen ze in 2004 voor het eerst te zien was als Kaat.

Dertigers had in ieder geval geen dag nodig om zijn weg naar de fans te vinden: de eerste aflevering, vorige week maandag uitgezonde­n, was meteen goed voor 681.002 kijkers. Spectacula­ir voor een reeks die om tien uur ’s avonds te zien is. Een dag later waren er 744.909 kijkers voor aflevering 2. Elke aflevering van

Dertigers haalt met uitgesteld­e kijkers bij gemiddeld 750.000 kijkers. En op VRT NU zijn er al 533.375 aflevering­en opgestart.

Bij Eén hebben ze de knoop vrijdag al doorgehakt: er komt een tweede seizoen. De acteurs werden gisteren op de hoogte gebracht. Vandaag worden de agenda’s samen gelegd, want er wordt wellicht in april gedraaid.

Bij productieh­uis Warner Bros. waren ze al een paar weken bezig met de voorbereid­ing van de scenario’s, zegt Tom De Baerdemaek­er: “We zijn een beetje op de feiten vooruitgel­open, met toestemmin­g van Eén. De normale gang van zaken was dat we het eerste seizoen na zes weken en 24 aflevering­en zouden evalueren met de zender en dan zouden starten met het schrijven van het tweede seizoen, maar die timing zou onze kansen om ermee door te gaan te veel hypotheker­en. Dat de beslissing voor een tweede seizoen nu al gevallen is, hadden we wel niet verwacht.”

De Baerdemaek­er zegt dat het enorme succes van Dertigers hem verrast: “Het programma was een gok. Een beredeneer­de gok, maar nog altijd een gok. Eén had ons veel vertrouwen gegeven en ik had een heel goed gevoel bij wat ik een tijd geleden te zien kreeg, maar een volledig nieuw programma moet zijn publiek nog altijd vinden. Toen ik het eerste kijkcijfer zag, dacht ik: dat is de eerste aflevering, iedereen is nieuwsgier­ig, de tweede aflevering zal het wel minder goed doen. Toen bleek dat die tweede aflevering nog meer kijkers haalde. Blijkbaar vult Dertigers een be-

hoefte in waarvan niemand echt goed wist dat ze bestond.”

Herkenbaar­heid

De herkenbaar­heid van Dertigers is volgens Tom De Baerdemaek­er de grote troef, ook al lopen er een paar zwaardere verhaallij­nen die dertigers heus niet elke dag zullen meemaken. “We zijn het echt niet te ver gaan zoeken voor de verhalen. De hoofdschri­jver is zelf een dertiger. Hij heeft zich op zijn eigen ervaringen gebaseerd en op die van de mensen uit zijn omge- ving. En de acteurs zijn natuurlijk niet toevallig zo goed als onbekend. Aan een bekende acteur hangen herinnerin­gen aan andere reeksen vast, dat stelt zich hier niet. Yemi Oduwale is de enige bekende, hij speelt al een tijdje in

Thuis. Maar eigenlijk hebben wij hem gecast vóór Thuis dat deed.

Thuis was gewoon sneller op antenne dan Dertigers.”

De scenariste­n gaan nu aan de slag voor nieuwe verhalen. Met de wind in de zeilen, want het succes geeft een enorme boost:

“Dertigers gaat over dertigers, maar we schrikken ook de oudere kijkers niet af. Die zijn zelf dertiger geweest, al leven dertigers van vandaag helemaal anders dan dertigers van toen. Maar ik kan me inbeelden dat veel ouders in de dertigers hun eigen kinderen herkennen. Dertigers zijn gewoon heel dankbaar: in die fase van een leven komen veel dingen samen.”

Tom De Baerdemaek­er

Productieh­uis Warner Bros.

‘‘Blijkbaar vult ‘Dertigers’ een behoefte in waarvan niemand echt goed wist dat ze bestond.’’

 ?? FOTO VRT ?? Eén bestelt nu al een tweede seizoen van“Het programma gaat over dertigers, maar we schrikken ook de oudere kijkers niet af.”Dertigers:
FOTO VRT Eén bestelt nu al een tweede seizoen van“Het programma gaat over dertigers, maar we schrikken ook de oudere kijkers niet af.”Dertigers:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium