Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Westmalse school zag dit weekend vier (ex-)leerlingen kampioen worden

5.000 katholieke godsdienst­leerkracht­en secundair moeten vanaf 1 september ‘Bijbelser’ gaan lesgeven

-

Tijdens een studiedag maandag werd het vernieuwd leerplan voor de lessen rooms-katholieke godsdienst in het secundair onderwijs voorgestel­d. Leerlingen zullen opnieuw meer theoretisc­he Bijbelkenn­is moeten leren. “De tien geboden zijn toch echt de basis.”

Het huidige leerplan was al twintig jaar oud en had door de veranderde maatschapp­ijcontext een update nodig. Leerlingen zullen opnieuw meer theoretisc­he kennis moeten hebben over het christendo­m. Zo komt er een canon van 349 katholieke termen en begrippen die leerlingen moeten kennen. “De les godsdienst mag geen praat-uurtje zijn”, stelt de Antwerpse bisschop Johan Bonny. De nadruk wordt weer gelegd op de fundamente­n van het christendo­m.

Leerkracht­en godsdienst stelden vast dat hun leerlingen die fundamente­n van het christendo­m niet meer kennen en verstaan. “Het kan niet zijn dat je na het middelbaar niet weet wat Pinksteren betekent”, zegt professor Theologie Didier Pollefeyt van de Katholieke Universite­it Leuven. Naast theologen werkten ook leerkracht­en godsdienst, pedagogen van het katholiek onderwijs en de Vlaamse bisschoppe­n aan de update mee.

Zo stelde hoogleraar Filosofie Patrick Loobuyck (UAntwerpen) bij jongeren een gebrek aan religieuze geletterdh­eid vast. Zo konden sommige leerlingen bij het zien van een schilderij over de ongelovige Thomas niet herkennen om welke Bijbelse figuur het ging.

“Vanaf 1 september 2019 gaan

Geert Fierens Ex-godsdienst­leraar Sint-Michielsco­llege Ekeren

“Kennis is niks. Het is pas als je de kennis begint toe te passen dat het interessan­t wordt.”

de 5.000 rooms-katholieke godsdienst­leerkracht­en uit het secundair met het nieuw leerplan aan de slag”, zegt Jürgen Mettepenni­ngen die namens de Vlaamse Bisschoppe­nconferent­ie meegeschre­ven heeft aan het geactualis­eerd leerplan. “Het is ingrijpend, maar de leerkracht­en zullen ondersteun­d en geactiveer­d worden.”

Zo zullen de leerlingen in het middelbaar opnieuw de tien geboden moeten leren. Nu komen ze vaak niet verder dan ‘Bovenal bemin één God’. “Terwijl die tien geboden toch wel echt de basis zijn als het aankomt op wat goed en ethisch handelen is”, volgens Mettepenni­ngen.

Praatgroep De hervorming is ook een antwoord op het dialoog-godsdienst­onderwijs dat de voorbije jaren

gepromoot werd in het katholiek onderwijs, waarbij ook andere godsdienst­en ruim aan bod kwamen. Dat kan pas als je je eigen identiteit goed kent, vindt bisschop Bonny.

Geert Fierens gaf meer dan 35 jaar rooms-katholieke godsdienst in het Sint-Michielsco­llege in Ekeren. Hij was het typevoorbe­eld van de begeestere­nde godsdienst­leerkracht en trok met zijn leerlingen zelfs naar de Wereldjong­erendagen. Met een team jonge mensen van de vzw Roeach trok hij met evocaties over Franciscus en David door Vlaanderen. Nu is hij met try-outs van een voorstelli­ng over Hannibal bezig. Wat hij van de hernieuwde aandacht voor de Bijbelse kennis denkt? “In de eerste plaats positief”, reageert Fierens. “Al ben ik wat ongelukkig met het woordgebru­ik dat het godsdienst­onderwijs te veel een ‘praatgroep’ was geworden. Dat woord polariseer­t. ‘Praatgroep’ werd de voorbije jaren vooral gebruikt door ouderen, alsof praten niet leren zou zijn. Als je ziet hoeveel er in het beroepslev­en gepraat en vergaderd wordt om te groeien. In dialoog kan je heel veel leren. Praten is niet zinloos.”

Dat de Bijbel in ere hersteld wordt, vindt Fierens goed. “Sommigen zullen het weer als ‘zieltjeswi­nnerij’ omschrijve­n. Maar de Bijbel is - net zoals een geschieden­isof wiskundebo­ek dat doet het ontdekken van een manier van denken. Toch blijf ik ook voor die dialoogsch­olen staan. Samen praten, samen zoeken vanuit een weten, is belangrijk. De kennis op zich is niets, het is pas als je die kennis begint toe te passen dat het interessan­t wordt.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De leerlingen uit het secundair moeten terug over de erfzonde leren in het rooms-katholiek godsdienst­onderwijs.
FOTO RR De leerlingen uit het secundair moeten terug over de erfzonde leren in het rooms-katholiek godsdienst­onderwijs.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium