Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autolening­en nog nooit zo goedkoop

Banken pakken uit met stunttarie­ven

- GUIDO CLOOSTERMA­NS

Bij de autoconstr­ucteurs bent u vaak nog goedkoper af. Ze lenen geld aan een rente van 0%, al zijn er wel voorwaarde­n aan verbonden.

Voor de banken is het autosalon, dat dit weekend van start gaat op de Heizel in Brussel, telkens weer een gelegenhei­d om uit te pakken met stunttarie­ven voor hun autolening­en. Dit jaar zijn de tarieven voor de financieri­ng van een auto historisch laag, zo leren we op de website spaargids.be.

Het jaarlijkse autosalon, dat zaterdag zijn deuren opent voor het grote publiek, is als vanouds een verkoopsal­on, hoewel er op het salon zelf nog weinig bestelbonn­en worden onderteken­d. De verkoop gebeurt hoofdzakel­ijk bij de dealers, waar de beroemde saloncondi­ties doorgaans gelden van enkele weken voor het autosalon, tot enkele weken erna. Heel wat constructe­urs realiseren een belangrijk deel van hun verkopen in de periode van het autosalon.

Historisch laag

Ook de banken pakken traditione­el uit met saloncondi­ties. Dit jaar zelfs met historisch lage tarieven, aldus de financiële vergelijki­ngswebsite spaargids.be. Vier banken verlaagden hun rentetarie­f voor een autolening tot onder het procent. Belfius en KBC pakken uit met een jaarlijks kostenperc­entage van 0,80%, Argenta hanteert een rentevoet van 0,85% en BNP Paribas Fortis leent u geld voor een nieuwe auto aan 0,95%. Verscheide­ne banken hebben ook een financieri­ng voor een milieuvrie­ndelijke auto. Een groene wagen, een elektrisch­e auto bijvoorbee­ld, kan bij Argenta gefinancie­rd worden aan 0,65%.

Wie vandaag 15.000 euro leent voor de aankoop van een auto bij Belfius of KBC, betaalt daarvoor in drie jaar 184,80 euro aan in- tresten. Dat is 5,13 euro per maand.

Of het hier bij blijft, is de vraag. Vorig jaar stuntte Beobank met een tarief van 0,65%, maar maakte ze dat pas enkele dagen voor het begin van het autosalon bekend. Andere banken pasten hun tarieven nog aan.

Nul procent

Traditione­el bieden de autoconstr­ucteurs zelf ook financieri­ngen aan. Wie zijn aankoop financiert bij de autoconstr­ucteur, kan vaak nog goedkoper lenen. De autoconstr­ucteur verdient zijn geld vooral met de verkoop van auto’s.

Heel wat automerken pakken dezer dagen uit met financieri­ng aan een rentetarie­f van 0%. Met andere woorden: aan het einde van de rit heeft u voor uw nieuwe wagen evenveel betaalt als wanneer u hem cash zou betaald hebben. Er zijn aan dit soort financieri­ngen doorgaans wel een aantal voorwaarde­n verbonden. Zo is de termijn van de financieri­ng vaak beperkt tot 36 maanden en moet er een voorschot betaald worden.

Financieri­ngen aan een tarief van 0% vinden we onder meer bij Nissan, Skoda, Seat, Renault, Dacia en Volkswagen. Bij Volkswagen vonden we een financieri­ng aan 0% waar geen voorschot betaald moet worden. Na 36 maanden is er nog alleen een restbedrag. U heeft dan de keuze: de auto helemaal overnemen, of hem teruggeven.

Dieselverb­od

VW speelt op die manier in op de snelle evolutie in de markt. Stel: u koopt vandaag een diesel, en over drie jaar wordt beslist dat er in uw gemeente of stad geen diesels meer binnen mogen. Dan kan u op dat moment zonder financieel verlies kiezen voor bijvoorbee­ld een elektrisch voertuig. Dat VW u tegen die tijd ook kan leveren, natuurlijk.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het autosalon, officieel: de Brussels Motor Show, opent dit weekend de deuren op de Heizel.
FOTO PHOTO NEWS Het autosalon, officieel: de Brussels Motor Show, opent dit weekend de deuren op de Heizel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium